Плетена пита Мария
Добави към моето меню
Плетена пита Мария
Споделено от Maria Ignatova
Продукти
1 ч.ч. хладка вода,
20 г, половин кубче мая,
1 ч.л. сол,
1 ч.л. захар,
2 ч.л. олио,
1 белтък (жълтъка остава за намазване),
около 600 г брашно
Начин на приготвяне
• От продуктите се замесва тесто
• Оформяне на питата: Плитките са две, като всяка се състои от по 6 еднакви фитила. Фитилите се събират в горния край и се разделя 3 по 3, така че да остане място в средата.
• Прехвърлят се първо двата (ляв и десен) един върху друг, след това и останалите.
• В средата е обикновена топка тесто, върху която са сплетени изрязани лентички от тесто.
• Розите са от 6 изрязани кръгчета, които са разделени по диагонал и подредени със застъпване едно до друго.
• Навиват се и се оформят.
• След като се оформи питата се оставя за около 30 мин, след което се намазва с разбит жълтък и се пече на средна фурна.