Бета глюкан
Добави към моето меню
Бета глюкан
Полезни за здравето и с мощно действие срещу лошия холестерол
Какво представляват бета глюканитеи откъде да си ги набавим?
Бета глюканите са вид водноразтворими фибри, представляват влакна, свързани в състава на жлъчните киселини, необходими при храносмилането.Тези киселини се генерират в черния дроб с помощта на холестерола в организма, като по този начин нивата му спадат.
Бета глюканите се извличат от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Съдържат се в някои храни, които е добре да бъдат включени в менюто.
– Гъби – богат източник на бета глюкани. Съдържат множество фитонутриенти и полизахариди, които имат силни противоракови свойства. Те засилват имунната система и повишават нивата на добрия холестерол. Стимулират производството на бели кръвни телца.
Най-богати на бета глюкани са гъбите шийтаке, майтаке, рейши, но и гъбите, срещащи се в нашите гори са не по-малко богати на полезните вещества.
Пълнозърнести храни – са сред най-богатите на бета глюкани. Овесените ядки са много подходящи, защото само 3 г от тях на ден внасят в организма незаменими разтворими фибри, които намаляват холестерола с до 10%. Това прави овеса изключително добър заместител на консервативното медицинско лечение на високия лош холестерол.
Полезни пълнозърнести култури, богати на бета глюкани са ечемик, ръж и пшеница. Според ново изследване, ако включите в хранителния си режим редовна консумация на разнообразието от зърнени култури, може да намалите нивата на холестерола до 25%.
Пшеница и ръж са по-бедни на бета глюкани в сравнение с ечемика и овеса, но полезните им действия са налице. Ечемикът има съединения, които съдържат пропионова киселина, която има свойството да разгражда чернодробни ензими, провокиращи производството на излишък от холестерол. Това го прави една от най-полезните в това отношение пълнозърнести храни.
Фурми – богати са на фибри плодове и съдържат големи количества бета глюкани, витамини и въглехидрати. Разтворимостта на бета-D глюкана във фурмите му позволява да се свързва с холестерола и да го извежда от тялото чрез отделителната система. Този бета глюкан понижава нивата на кръвната захар, помага за подобряване перисталтиката на червата и ги прочиства от наслагвания.
Редовният прием на храни, богати на бета глюкани подобрява защитните функции на организма:
– Имат силен антиоксидантен ефект. Укрепват имунната система по естествен начин – наричат ги натурален имуномодулатор за подсилване на естествения и придобития имунитет.
– Подсилват издръжливостта на организма при стрес, при голямо физическо и психическо натоварване.
– В периода преди и по време на грипните епидемии и вируси е добре да включваме в менюто си храни богати на бета глюканите, за да си осигурим по-добро здраве и активна имунна защита.
– Помагат при алергия, облекчават симптомите
– При рак – в Япония са лицензирани като ефективен имуностимулант срещу злокачествени заболявания и рак.
– Съдействат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаването на нивата на добрия холестерол
Силата набета глюкан, е свързана със способността да унищожава опасните бактерии и вируси и по този начин да ни предпази от грип и инфекции.
Как точно действат бета глюканите?
Те активират ключови имунни клетки в организма, наречени макрофаги. Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, носа, кожата, белите дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии е много голям. Ролята на бета глюканите е да се захване за макрофага чрез неговите рецептори и по този начин да го активира. Така активирани, макрофагите прихващат и буквално „изяждат“ опасните за детето бактерии, вируси и патогени. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип бета глюканите повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които заедно с активираните макрофаги атакуват и унищожават вирусите.