Последни Рецепти
Последни Статии

Забранете си млякото по време на грип

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обявяването на грипна епидемия в някои области на страната е факт към 22.01.2015 г. Храната може да ни помогне затова, това е един от начините на превенция да се разболеем от грип.
Много от нас са срещали твърдения за и против консумацията на прясно мляко. Представяме ви това на специалиста по лечебно хранене д-р Людмила Емилова.
Едно от най-важните неща е да са намали консумацията на мляко и млечни продукти, даже за известно време напълно да спре. Това посъветва известната лекарка в предаване на БНР.
milk

„Може би за седмица или докато дойде вече грипната вълна и докато премине и отмине, да не ядем никакво мляко и млечни продукти, които няма да вкарват в организма ни белтъчната молекула казеин. Този казеин образува в организма слуз. И стремейки се да я изкара тази слуз, се възпаляват синусите – имаме синузит, имаме хрема, имаме бронхит, имаме някакви ангини. И много ще си помогнем“, обясни тя. Според нея, така на атакуващите ни над 200 различни грипни вируса ще бъде създадена много неблагоприятна среда за тяхното развитие в организма.
Д-р Емилова поясни, че от казеина, който се съдържа най-вече в кравето мляко, се прави лепило за тапети. „Ако ние си вкарваме лепило за тапети в организма – това не е нещо, което е полезно за нас, ще го изхвърлим“, посочи тя. Изхвърлянето става чрез секрети, които са благоприятна среда за вирусите.
d-r emilova
Д-р Людмила Емилова припомни кои са най-важните принципи на здравословното хранене, базирани на метода на Лидия Ковачева – „билков чай с мед или без мед, зависи според кръвната захар на пациента, и плодове, които могат да бъдат заменени със сокове, фреш, бульон“. „Това нещо, ако се приема в продължение на повече дни, изкарва отровите от организма. Колкото повече отрови сме махнали, толкова по-здрави ставаме“, заяви тя. „Един вид плод на едно ядене е най-добрият вариант“, допълни тя.
Попитана какво яде през зимата отговори така „чаша топла вода, след това билков чай от мента с лъжичка мед, след това мандарини, на едно ядене е хубаво да бъде един (сезонен) плод, а за обед – салата от зеленолистни зеленчуци.“
Д-р Емилова сподели и за зеленолистните зеленчуци. Добре е ако са био, но ни се налага на много от нас да се купува това, което е в магазина. Затова може да обработим зеленчуците с алкална вода, има специални машини, така се отстраняват нитратите и пестициди. Такива машини има в центъра на д-р Емилова, тя е с Ph 11, но ако нямаме машина нейната препоръка е да сложим зеленолистните зеленчуци в 2 л вода към която сме прибавили 1 с.л. сода бикарбонат за 15-20 мин във водата да престоят, след което се измиват със студена вода.

На 21.01.2015 г. е и премиерата на документалния филм, посветен на д-р Емилова – „Отвъд аплодисментите и хулите“. Това е филм за славата и самотата, за професията и личния живот на един от най-популярните лекари в България.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории