Последни Рецепти
Последни Статии

Начинът на живот – причина за наднормено тегло

Добавено в Диети, Здраве

Добави към моето меню

Начинът на живот основна причина за наднормено тегло
Когато се съберат няколко жени и имат време за разговор една от темите е диети. Често се оплакват, че от работа нямат време нито да хапнат, нито да се наспят, чувстват се постоянно под напрежение, вземат лекарства (погледнете в дамската ви чанта колко хапчета има). И при всичката тази натовареност, липса на време и динамика на ежедневието, вместо да отслабнат – напълняват. Както се казва „Като че ли дебелея от въздуха!“ И ако искайте вярвайте точно това са причините за напълняване и да не се чувствате в добра форма. И е време това да се промени.

Основни причини за наднормено тегло са промените в начина на живот на човек в последните десетилетия и произтичащите от това физиологични и психични изменения, на които човешкият организъм не може да реагира адекватно. Ако може да се охарактеризира с две думи е все по-малко движение и повече храна.
Нарушенията в хранителното поведение водят до появата на наднормено тегло. Затова закусвайте, не пропускайте обеда и вечерята да е 2 часа преди сън и да и да е по-лека.
Липсата на достатъчно движение (хиподинамия) е процес, при който организмът няма за какво да изразходва усвоените калории. Изходът е единствен – увеличаване на физическото натоварване, което ще ускори обмяната на веществата.
Какво означава забавен метаболизъм?

dieta kantar zelenchuci plodove
В 95% от случаите наднорменото тегло се дължи на ендокринно разстройство и лош хранителен режим на фона на стрес, невроза и депресия, както и липса на активно движение

1. Стрес – за стрес и депресия се говори много, освен за друго може да се използва и за оправдание. Но дим без огън няма. Установено е, че 30% от хората пълнеят на “нервна почва”, в състояние на депресия. Понякога вълчият апетит и покачването на теглото са единствените признаци на едно психично заболяване. Когато тялото ни е подложено на стрес се отделят кортизол и лептин, които създават предпоставки за напълняване. Когато сме под стрес започваме да хапваме по-често каквото има наоколо, като за предпочитане са сладките неща.
Храни, които помагат при стрес
Продукти, които изгарят мазнини

2. Умората – Колкото сме по-уморени, толкова повече ядем, а тялото си трупа запаси, защото вижда, че стресът му идва в повече и се презастрахова. Умората в крайна сметка логично води до преумора и от там до различни видове заболявания, включително и такива, които водят до затлъстяване.
3. Липсата на достатъчно сън – Доказано е, че сънят помага да преодоляваме стреса и ако не ни достига сън, тялото се чувства застрашено и започва да трупа килограми, защото усеща, че има недостиг на енергия. Последното хранене трябва да бъде 2 часа преди сън. Кратка разходка вечер, топъл душ, споделени моменти с любимия човек. Да не забравяме, че преди сън трябва да изключим и компютъра и телефона, да спим в проветрено помещение.
4. Лекарствата – Когато сме преуморени, стресирани и отпаднали, често се обръщаме към различни видове лекарства: антидепресанти, против високо кръвно налягане, стимуланти, витамини, хормонални и прочие могат да покачат теглото ни само за един месец дори от 5 до 10 кг. И това се случва, дори при хора, които имат нормално телосложение и здравословен начин на живот. Веднъж качени по този начин, килограмите е трудно да бъдат свалени.
5. Диетите – Неправилното провеждане на диети може да доведе до покачване на теглото, вместо очакваното намаляване, освен познатия йо-йо ефект. Затова трябва да сме изключително внимателни при спазването на диети и да не прилагаме ударно ограничения в храненето и глад, които да редуваме с безконтролно ядене. Здравословното хранене и движението са много по-добри от всички диети.
6. Възрастта. Иска ни се да живеем дълго и щастливо, но старостта е също вид стрес за тялото. И това е процес необратим. Влезем ли в менопаузата нещата се променят. Някои жени навлизат в менопауза по-рано, други по-късно. Според специалистите, колкото по-застоял живот водим, толкова по-рано ще влезем в менопаузата. Загубата на естроген е основен фактор, който се посочва за покачване на теглото през този период. Затова се препоръчва здравословно хранене и движение, за да можем да отдалечим старостта и нейните негативни последствия, колкото можем по-далеч във времето.
7 продукта, които съхраняват младостта

Има и други причини за поява на наднормено тегло и те изискват преглед при личния лекар и изследвания.
Диабет – ако покачването на теглото е съчетано с кожен сърбеж, често уриниране, влошено зрение, жажда – това са типични признаци на диабета от 2 тип. Трябва незабавно да потърсите помощ от ендокринолог, да си направите кръвен анализ и да изследвате задстомашната си жлеза.
Хронично заболяване на на бъбреците, сърдечно-съдовата система или проблеми с храносмилателната система, тогава в организма се задържат течности. Те се проявяват външно, когато тяхното количество превиши 5 литра. По този начин телесната ви маса се увеличава с 5-7%. Това заболяване трябва задължително да се лекува.
Нарушен хормонален баланс – Това се случва при по-голямо производство на хормони на надбъбречните жлези (глюкокортикоиди). Причината може да бъде наличието на някаква инфекция или злокачествено образувание в надбъбречните жлези, заболяване на мозъка или приемането на препарати, съдържащи глюкокортикоиди (те се назначават най-често при ревматизъм или възпаления). Какви са симптомите? При жените често е нарушен месечният цикъл, а мъжете страдат от намалена потентност.
– Хормонален стрес – преживява се при бременност, климакс, пубертет. През тези периоди се извършва пренастройване на организма и свързани с това колебания в теглото. Смята се, че най-трудно е да се свалят излишните килограми, натрупани през последните два месеца от бременността.

Причини за напълняване
Причини за наднормено тегло и начини за отслабване
До какво може да доведе наднорменото тегло

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории