Последни Рецепти
Последни Статии

Не яжте сурово месо

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В медиите има информация за заболели от трихинелоза.
Трихинелозата е една от водещите хелминтозоонози (паразитно заболяване) в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели (Trichinella spiralis). Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

meat pix 1
По традиция, във всеки дом се приготвят домашни месни деликатеси – суджук, филета, луканки. Съветът е преди консумация минете ги през скарата, грил тигана или фурната.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предупреди: “Никога не трябва да се яде сурово месо, абсолютно е забранено. То трябва да е добре термично обработено. Ако правите суджуци и луканки, преди да се консумират, трябва да се завъртят в микровълнова печка за 2-3 минути, 800 вата. Ако е гледано от ветеринар, нищо му няма. Досега всички сме яли луканка и не сме подули. Диво месо трябва да се гледа от ветеринар. Освен това питомните меса, както в момента се колят прасета, при най-малкото съмнение, също трябва да се видят”.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че:
– За ловците е задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.
– За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. – Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка.
– При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.
– Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.
Механизмът, по който се осъществява заразяването е перорален. – Опасност могат да представляват суровата кайма, луканка, наденица и други видове колбаси, които са направени от опаразитено месо.
– За механично предаване на паразитите върху храната значение имат някои мухи и бръмбари.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории