Салата с пресни картофки
Добави към моето меню
Салата с пресни картофки
рецепта за малки пресни картофки, още едно едно картофено изкушение в началото на лятото
500 г дребни пресни картофи
4 кисели краставички
2 червени и 2 зелени чушки ( ако има)
1 връзка зелен лук
1 зелена ябълка (по желание)
за заливката:
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 ч. ч. кисело мляко
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. горчица
Картофите почиствате, измивате ги с гъба и ги слагате в тенджера, заливате със студена вода и ги сварявате за около 20 минути. Може да ги задушите и на пара. След това се изплаквате със студена вода и ги оставяте да се охладят.
Чушките, нарязвате на ивици, лука на дребно, краставичките – на колелца и поставяте в голяма купа. Добавяте обелената и нарязана на тънки ивици ябълка и разбърквате.
Копъра и магданоза, киселото мляко, горчицата, зехтинът, ябълковият оцет смесвате и пасирате.
Салатата сервирате, като в основата на порционната чиния поставяте няколко сварени картофа, покривате със салата и се поливат със заливката. Може да украсите с маслини, лимон и кломки къдрва магданоз.
Идея: В салата можете да сложите печени чушки или мариновани гъбки, ако ви се намират в хладилника