Последни Рецепти
Последни Статии

Безсънието води до затлъстяване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Безсънието води до затлъстяване

Хора, които имат проблеми със съня имат повишен риск от затлъстяване още на 21 годишна възраст.
Особено опасно е безсънието.
Данните са установени от учени от Колумбийския университет и университета на Северна Каролина. Специалистите са провели изследване с участие на 10 000 младежи на възраст от 16 до 21 години. Оказва се, че пълноценният сън намалява риска от затлъстяване. Достатъчно е да се спи по 8 часа на денонощие. Намаляването на съня до 6 часа в денонощие крие риск от наднормено тегло още на възраст от 21 години.
Обяснението е, че юношите опитват да компенсират недостатъчния сън чрез храната. Лекарите предупреждават, че на детето е по-добре да се осигурява 8-9 часа сън и да се изгражда определен режим на сън о бодърстване. Тогава проблема с теглото може да бъде избегнат.

syn 1
Това е друго изследване, което обяснява връзката между и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни. Използвайки магнитно-резонансна техника екипът на Матю Уокърот университета в Калифорния изучил мозъка на 23 души, лишени от сън.
Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно – след пълноценен сън и при пълно безсъние.
При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.
Оказало се, че най-калоричните продукти са и най-търсените от хората, лишени от сън.
Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване.
Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.
Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 процента – от затлъстяване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории