Последни Рецепти
Последни Статии

Традиционни български рецепти за Нова година

Добавено в Любопитно, Празници

Добави към моето меню

Български обичаи и традиции за Нова година
Навсякъде по света началото на новата година е празник, на който всеки оставя зад гърба си несбъднатите мечти и създава нови. Всеки народ в продължение на векове е създавал, предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия.
В нощта на 31 декември се приготвя специална обредна вечеря, която изобилства от ястия и напитки. Още от ранно утро стопаните на къщата се захващат за работа, като на всеки му предстоят собствени задължения.
Съвети за Новогодишната трапеза
Главата на семейството трябва да осигури дебел дънер, който ще гори в огнището през цялата нощ. Докато жените в къщата приготвят празничната трапеза.

banica-kysmeti
Съществена съставка от празничната традиция е баницата с късмети.
Във всеки край на България, плънката е различна – сирене, кисело зеле, тиква, картофи, месо и други. Колкото човека има на масата, толкова парчета се приготвят – плюс едно.
Баницата се поставя в центъра на масата и всеки взима парчето, което е пред него за да разбере какъв късмет му се е паднал за предстоящата година. На времето късметите са били под формата на дрянови клонки. Допълнителното парче се нарича на Света Богородица.
Който намери клонче в парчето си баница, го показва на стопанката. Тя предварително ги е нарекла и му казва какъв късмет ще има през новата година. По дряновото клонче може и да се гадае. Момите и ергените запазват първия залък от баницата и след това го слагат под възглавницата си. С когото сънуват, че го ядат, за него ще се оженят. На места пускат дрянови пъпки в огъня. Както се пукат и подскачат пъпките, така ще бъдат здрави и пъргави тези, които са ги сложили.
Новогодишна баница с късмети
Как се приготвят късметчетата за баницата

praznichna-pitka-sys-zakvasena-smetana
Празнична питка със заквасена сметана
На новогодишната софра се поднася свинска пача, сарми, ошаф и непременно прясна погача. Освен, че е с богата пластика и украса погачата, в нея се слага и пара. По стара традиция, още когато меси питата, жената с брашнени ръце попипва кесията с парите, и това, което е свързано с препитанието на семейството, за да има през годината добитък, мед, плодове и пари. Питата се слага на софрата още топла и се разчупва. Всяко парче се нарича на къщата, на стопанина, стопанката, децата, стоката и т. н. На когото се падне парата, ще бъде най-късметлията през годината. В някои селища стопанинът откупва парата, слага я в кесията си и я пази до следващата година.

Трапезата в новогодишната нощ

След вечеря прибират трохите от софрата, хвърлят ги в огъня, за да има плодородие през годината.
Сурвакарите
survaknica-1

Традиции за Нова Година
Щом пропеят първи петли, децата и ергените скачат, вземат приготвената „сурвакница“ и тръгват да сурвакат. Във всяко българско семейство с деца тази традиция се спазва. Сурвакницата е дрянова напъпила пръчка, украсена и облепена с пуканки, малки кравайчета, шарени конци и хартии. С нея сурвакарите удрят леко по гърба всички поред в къщата, в която са влезли, и произнасят благословия:
Сурва, сурва година, весела година!
Зелен клас на нива, голям грозд на лозе,
жълт мамул на песа, червена ябълка е градина,
пълна къща с коприна, живо здраво до година, до година, до амина!

Някъде пожелават още „пълна къща с деца“, „пълна кесия с пари“ и т. н. Даряват сурвакарите с краваи, приготвени от стопанката за празника. Дават им орехи, ябълки, сушени сливи и пари.

Традиционни български рецепти за Нова година
Капама, се прави не само в Разлог днес. На дъното на глинен съд се слагат зелеви листа, после се слага голямо парче сланина и се покрива със зеле и чекане (червено цвекло, сложено както се слага кисело зеле). След това се слага кокошка (или пиле) пълнена с ориз заедно с дреболиите. От останалата плънка се правят няколко сарми. Покрива се с чекане и зеле и над него се слага кървавица и свинско месо. От горе се слага зеле и чекане и всичко се залива с две чаени чаши вода. Капакът на тенджерата се замазва с тесто. Капамата непременно трябва да ври на тих огън или да се пече в слаба фурна.
kapama-semejna-recepta-ot-makedonskiq-kraj-stypka-po-stypka
Капама – Семейна рецепта от македонския край (стъпка по стъпка)
Капама от дивеч

На новогодишната трапеза се поднася свинска пача. Половин глава или краката от прасето са предварително сварени до разваряване, след това са нарязани на дребно и отново върнати в бульона. Слага се чеснов лук, дафинов лист и черен пипер. Яде се замръзнало или топло, подправено с оцет.
Супа – пача – По стара българска традиция
supa-pacha

Традиционна рецепта на новогодишната трапеза са и сармите и пълнените чушки. Те са приготвени от предварително запържен ориз, подправен с черен пипер или сушен магданоз. Може да се добавят моркови, гъби, стафиди, а месото е мляно или кълцано на ситно.
Сарми и чушки в гювеч – Традиционно българско ястие за празник
sarmi-i-chushki-v-gyuvech

На празничната трапеза може да се поднесе и яхния или цяла пълнена птица като кокошка, петел, пуйка или патица.
Пълнена пуйка
pylnena-pujka

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории