Последни Рецепти
Последни Статии

България от захар – древна и млада

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Изложба от захарни творения пресъздава българската история, бит и култура
Сладките творби се представят в навечерието на 24 май

Изложба на захарни творения, които пресъздават българската история, култура и бит привлича вниманието на габровци и гостите на града. Сладките си произведения показват 15 декоратори на торти от различни краища на страната, както и българки, които живеят в чужбина.

bg ot zahar

Изложбата “Моята България – древна и млада” се организира за трета поредна година, но за пръв път в Габрово. Тя пресъздава родната ни история и култура.

Идеята е на известния шеф декоратор Мария Владимирова – Озтюрк, която живее в Истанбул, но е родом от Габрово. Тя увлича в заниманието дами от цялата страна, а в родния ѝ град вече има сформирана общност и сладкарските изложби стават традиция.
bg ot zahar 2

Българският лъв и розата, женската красота, накитът от времето на Възраждането – сокай, който придавал на нашенката царствен вид, други български символи и знакови за историческата ни памет обекти са пресъздали от фондан майсторките на торти. Всички те са дами с различни професии.

bg ot zahar 3
Lidia Petrova е тортен декоратор,който живее и твори в Германия. Това е нейния проект – портрет на омъжената жена и нейните украшения от времето на Възраждането, впечатляващ с прецизната си изработка и множество детайли.

Една от тях е Диана Петракиева от Габрово, която грабна наградата за най-луд декоратор. За дамите, които споделят радостта от хобито си, най-луд е захваналият се с най-сложния проект, с най-много трудни за изпълнение детайли.
Носителката на титлата участва в „Сладката България“ с храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипченски манастир, паметник на културата от национално значение, включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.
bg ot zahar 1
Със захарен фондан в различни цветове – златно за кубетата, Диана Петракиева в продължение на месец и повече работи всяка вечер. Тогава е свободното ѝ време, тъй като дните ѝ преминават в съдебната зала. Тя е съдия и споделя, че чрез хобито си намира баланс.

Повече подробности и снимки от https://www.facebook.com/mybulgariacakecolaboration/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории