Как да познаем истинския сладолед?
Добави към моето меню
Днес храната ни е пълна с вредни субстанции, целящи подобряване на външния вид, допълнително овкусяване с комерсиална цел и за удължаване трайността на продукта. За съжаление, сладоледът не е защитен от включването на подобни съставки. Много често след като останем разочаровани от сладоледа, който хапваме си задаваме въпроса от какво е направен, какво съдържа?
Как да изберем сред голямото предлагане на сладоледи това, което ще ни хареса?
При възможност прочетете етикета и вижте какво съдържа. На големите опаковки сладолед има такъв и отделете време за да разберете от какво е направен сладоледа.
Истинският сладолед съдържа повече мляко, млечни мазнини и сметана. Това го прави по-скъп.
Цената не винаги може да бъде ориентир. Но ако в хладилника са наредени няколко кутии и разликата е голяма, едва ли е само заради марката.
У нас се появяват нови марки сладолед, нови малки производства, които предлагат различни съвременни прочити, като сладолед без мляко, без захар, без химия… Заслужава си да се опитат. И им пожелаваме да развиват марките си с желание и постоянство. И да не правят компромиси с качеството, заради което ги избираме.
Това са няколко сламки, които биха могли да ви помогнат в избора на по-„чист“, тоест безопасен за здравето сладолед.
Първият признак, че хапвате сладолед с по-малко вредни субстанции, е той да се топи бързо.
Въпреки че това е относително, когато съдържа растителни мазнини, които промишлеността използва за придаване на обем на продуктите си и лекота на вкуса. Въпреки наличието им, това е пак по-добрият вариант на избор.
Ясно е, че натурален сладолед трудно ще се намери днес в магазинната мрежа. Такъв можете да приготвите сами вкъщи.
Да направим домашен сладолед
За да се получи консистенцията на сладоледа гладка и еднородна, не на кристали и млечните мазнини и млякото да се превърнат в емулсия, сладоледът съдържа емулгатори.
Показателно за качеството на сладоледа е количеството на вещества, които се използват за „набухването му“. Тоест, ако при един литър суровина се получи 2 литра сладолед, то той няма как да е онзи, който помним от детството ни. При това съотношение реално купуваме сладолед, чийто обем наполовина е пяна.
Сладоледът от най-високо качество според американски източници трябва да е с не повече от 25-50% набухване. Високият процент „пяна“ в сладоледа се постига с включването на гума гуар (Е412) и ксантанова гума (Е415) в съотношение 3 към 1.
Течните субстанции в най-качествения като мляко трябва да са повече от 40%, а мазнините, желателно млечни: 15 – 18%.
Нискокачественият сладолед съдържа по-малко количество мазнини и течности, като те все пак също не трябва да бъдат под определени граници, според американските стандарти съответно от 10 и 36%.