Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

25 май – Световен ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

Според световните данни от заболявания на щитовидната жлеза в света са засегнати над 1,5 милиарда души, сред които над 1 милион българи. Според специалистите изявени форми на заболяването са само 20% от случаите. По-голямата част нямат изявена симптоматика, но при тях болестта ускорява стареенето на организма.

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

shtitovidna zhleza

Щитовидната жлеза е главен регулатор на метаболизма и на функцията на редица органи и системи в човешкото тяло, затова играе ключова роля за здравето ни и би могла да бъде причина за безплодие, сърдечно-съдови, неврологични заболявания, води до поява на атеросклероза, до тежки ритъмни нарушения на сърцето, които са животозастрашаващи, казват специалисти.

Признаци, че може да имате автоимунно заболяване

Около една четвърт от българското население има възли на щитовидната жлеза, но повечето хора не знаят това, подчерта в интервю за БНР д-р Александър Шинков:

При хората над 60-годишна възраст 55% от жените и 45% от мъжете имат възли. Това е естествен процес в щитовидната жлеза. Държа да подчертая, че хората с възли в България са толкова, колкото са и в Германия, в Белгия, в САЩ, в Япония. Трудно се диагностицират тези възли и ако човек не отиде на профилактичен преглед, няма как да разбере, че има възли, защото обикновено те не дават симптоми.

Около 5-6 процента от тази една четвърт от населението с възли в щитовидната жлеза – около 5-6% е ракът на щитовидната жлеза, тоест около 90 хиляди души от населението са носители или вече са с диагностициран рак на щитовидната жлеза.

Една част от пациентите страдат от тиреоидит на Хашимото, посочи пред БНР проф. Анна-Мария Борисова, председател на Дружеството по ендокринология:
Много зависи от това какъв е типа на хашимото. Той може да имитира възлеста гуша, базедова болест и какво ли не. В определен процент тя е намалена, в по-голям процент, в по-малък процент повишена и естествено, че ще се отрази преди всичко на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната, на половата, на невъзможността жената да забременее.

60 на сто от хората със засегната щитовидна жлеза не знаят за това, сочат данните. Специалистите са категорични, че профилактика и лечение на щитовидната жлеза не трябва да се правят без лекарско предписание: Недейте да приемате целенасочено йод, йодни добавки под формата на водорасли и така нататък. Внимавайте с лекарствата, които са богати на йод. Защо? Защото ако вие решите да правите профилактика, по-скоро това може да доведе до отключване на заболяването.

Полезни храни за щитовидната жлеза
По повод Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза, тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в лилаво.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории