Последни Рецепти
Последни Статии

Неделя на Всички български светии

Добавено в Празници

Добави към моето меню

В неделя, две седмици след Петдесетници и седмица след Вси Светии Православната църква чества
Неделята на Всички български светии.
Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена не знаем. На този ден се измолва молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

bg svetii
Бългасрки светии, икона от Карлово

Неделя на Всички български светии е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар.
На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

През април 2011 г в катедралния храм “Св. Александър Невски” от патриарх Максим и митрополитите на Българската православна църква е извършена първата след 1964 г канонизация на нови светци, избитите по време на Априлското въстание в Батак и мъчениците от новоселския манастир “Св. Троица” в Априлци. Преди това Канонизираните за светци българи са 104.
Първият е синът на Омуртаг – Енравота, а последният – Софроний Врачански.
В най-ново време канонизация е имало през 1962, на Паисий Хилендарски, и две години по-късно на Софроний Врачански.
Последният българин, обявен за светец от католическата църква, е монсеньор Евгени Босилков, признат за блажен от папа Йона Павел Втори през 1998 година.

Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите. Определя се ден за неговата прослава и честване, написвано със житие, съставя се и специална църковна служба, а образът му се изписва на икона.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории