Билки, които помагат при настинка и грип
Добави към моето меню
Билки, които помагат при настинка и грип
Късната есен и зимата са времето на настинки и грипни епидемии. Понякога не е невъзможно да се изолираме от хората – децата ходят на училище, ние пътуваме с градския транспорт, работим заедно с колеги, общуваме с толкова много хора всеки ден. И вероятността да изстинем или да лепнем някой вирус се увеличава. Затова е важно имунната ни система да бъде силна. Има начини за активиране на достъпната система по естествен път. Необходимо е да си мием често ръцете. Да пием вода, чай, свежи плодове и зеленчуци. Необходима е и достатъчно почивка. Може да подобрим имунитета си чрез храната. Някои билки и подправки също може да ни помогнат. И това е лесно и достъпно.
– Чесън – важно е скилидките чесън да са сурови за да се запази алицина, който съдържа антивирусни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на вероятността да се разболеем от грип. Хората, които редовно ядат чесън, боледуват по-рядко от грип и настинки. Ако пък приемът на чесън се увеличи при вече налично заболяване, възстановяването е по-бързо в сравнение с това при останалите хора. Проучванията показват, че чесънът може да подсили имунната система, да пречисти тялото от токсините и има идентичен ефект на този от антибиотиците.
– Куркума – има силни противовъзпалителни свойства. Можете да поръсите с куркума супи, яхния. Куркумата и нейния активен компонент, куркумин, имат многобройни ползи за здравето, включително “антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства..
– Канела – помага противовъзпалително. Ароматът на канела с овесени ядки, с кисело мляко или я сладкиш или канелени бисквити.
– Бъз – спомага за намаляване на последствията от грипа, ако се приема когато установим първите симптоми, че се разболяваме, благодарение на противовъзпалителни и противовирусни свойства.
– Продукти богати на цинк – може да го открием в стриди, раци, пълнозърнести храни, постно месо, леща и черен шоколад. чай от джинджифил. Има и различни медикаменти, които съдържат цинк (но не съм ползвала). Помага за намаляване на силата на симптомите при настинка, така и на продължителността. Купичка топла леща е вкусна рецепта в студеното време, с повече чесън и люто чушле.
– Джинджифил – присъства от векове в източната кухня и специално място в аюрведа. Използва се при болки в стомаха и гадене. Съединението джинджирол (gingerol) химически прилича на аспирина, облекчава главоболие, както и при грип и простудни симптоми. Може да си направите чай от джинджифил – настържете парче пресен корем, около 2 см, добавете настъргана лимонова кора, канела, 2-3 карамфилчета и залейте с 2 л гореща вода. Подсладете с мед по желание. Прецедете и съхранявайте в термос. У дома това е напитка, която се радва на специално внимание и проверено помага.
– Лют червен пипер – помага да дишате по-добре при настинка и грип, ако имате запушен нос. Добавете към топла супа, а защо не и към чай. Капсацинът помага на лигавицата на носните проходи.
– Мента – с чаша ментов чай не може да победите настинката или грипа, но ще ви помогне да се чувстват по-добре докато се бори с настинката. Ментолът помага за отпушване на носните проходи. Охлаждащото и успокояващо действие помага и на болките в гърлото. Направете си чаша чай с мента и лайка. Може да направите и парна баня, като запарите 2 пакетчета ментов чай в тенджера и се наведете над нея.