Торта с блатове на тиган
Добави към моето меню
Торта с блатове на тиган
Рецепта споделена от Валентина Косьова
Продукти за блатовете
200 г квасена сметана
1ч.л. сода бикарбонат
200 г захар
3 ч.ч. брашно (240 мл чаша)
Начин на приготвяне на блатовете
• Сметаната се смесва със сода бикарбонат. Добавя се захарта и брашното
• Получава се тесто, което се разделя на 9 топчета
• Всяко топче се разточва с диаметър на тефлоновия тиган в който ще се пекат (25 см). Загрява се на не много висока температура и всеки блат се пече от двете страни (като палачинки), като тигана не се маже с мазнина
Продукти за крема
1 л прясно мляко
10 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте, ванилия
4 жълтъка
1 желатин (10 г)
Настъргана кора от 1 лимон
60 г краве масло
Начин на приготвяне на крема
• Желатина се разтваря в малко студена вода. Слага се на водна баня да се разтопи
• Млякото се слага да заври след което се прибавя брашно, нишесте, захар и разбитите жълтъци. Разбърква се до сгъстяване
• След като крема се отстрани от огъня се добавя маслото и желатина
Сглобяване на тортата
• Може да се използва ринг за торти без да се слага дъното. Реди се блат – крем – блат
• Тортата се оставя в хладилник за да стегне
• 2-3 от блатовете може да ви останат (по-лошите по форма) Те се смилат с чопър на трохи и с тях се прави борд на тортата
Продукти за глазурата
200 г черен шоколад
200 г сметана
40 г краве масло
Продуктите се смесват на водна баня
Украсата на тортата е по избор.