Ефектна бишкотена торта
Добави към моето меню
Ефектна бишкотена торта
100 гр черен шоколад /може и обикновен/
50 гр чисто масло (3 с.л. маргарин)
1 ч.ч. прясно мляко
1 опаковка бишкоти (около 30 бишкоти)
4 яйца
1 ч.ч. силно кафе експресо
4 с.л. захар
Начупете шоколада на парченца и го поставете в тенджера. Разтопете го на слаба температура (може и на водна баня) заедно с млякото и маслото, нарязано на ситни парченца и при непрекъснато бъркане налейте чащата изстинало експресо.
Отделете жълтъците от белтъците. Свалете тенджерата от котлона и един по един прибавете жълтъците към шоколада, като постоянно бъркате.
Отделно разбийте белтъците със захарта и щом се получи снежнобяла субстанция, смесете я с шоколада. Върнете съда обратно на котлона за да клокне крема на висока температура (това се прави за сигирност, ако яйцата са с гарантиран произход, не го правете, а само добавете белтъчния сняг към шоколада)
Покрийте тавичката или формичката, в която ще приготвяте тортата с фолио. С лъжичка намажете от едната страна бишкотите с получения крем и ги наредете. Запазете няколко бишкоти, с които да обградите тортата.
Най-отгоре изсипете останалия крем. Поставете тортата да се стегне в хладилника за около три часа минимум. След което я преместете в съда, в който ще я сервирате.
Отстранете фолиото и украсете тортата с някакъв плод или цветни пръчици или бонбонки.
Идея: може да приготвите и шоколадови листенца, с които да украсите тортата – въргу предварително подбрани по-твърди листенца сложете разтопен шоколад, когато се втвърди ще имате шоколадови копия, които са много егектни