блини
Добави към моето меню
блини
блините са емблематиочни за руската кухня. Много приличат на нашите палачинки, но е различен вкуса и сякаш се правят по-трудно
рецепта за блини от книгата “Околосветско пътешествие с нож и вилица”на Гюнтер Линде и Хайнц Кноблох.
2 ч.ч. пшенично брашно
1/2л мляко
2 яйца
2 с.л. масло
щипка сол
1/2 с.л. захар
15г мая
Като се разтвори маята в половината от хладното мляко, разбърка се и се смеси с брашното, тестото трябва да се остави на топло да втаса. В затопления остатък от млякото се разбиват жълтъците, разтопеното масло, солта и захарта, изсипват се в тестото и още веднъж се оставя да втаса.
Преди пържене се прибавят разбитите на сняг белтъци.
Блинчики
класическа руска рецепта за блини
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. газирана вода
1 яйце
1 ч. л. суха мая
щипка захар
щипка сол
Продуктите за тестото се смесват и се бъркат до получаването на гъсто палачинково тесто. Втасва 20-25 минути. В нагорещен тиган се изсипва 1 ч. л. олио и се слага по 1 черпак от сместа.
Пържи се и от двете страни, изважда се и се намазва с масло. Пълнежът е по избор – червен хайвер и сметана, изварас подправки или сладко.
Блины гречневые (старинный рецепт)
старинна руска рецепта за блини от брашно от гречка, може да бъде заменео с пщенично, но вкуса е друг
2 ч.ч. брашно от гречка
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
1 пакетче мая за хляб
щипка захар
щипка сол
Тесто для блинов надо поставить за 2 – 3 часа до того, как их подавать к столу. Муку развести в теплом молоке или воде с добавлением соли и дрожжей, разведенных в небольшом количестве молока, и поставить в теплое место. Когда тесто поднимется, осторожно, не перемешивая, печь длины на горячей сковороде, смазанной маслом, на плите или в русской печи. Блины подавать с растопленным маслом, сметаной, икрой, сельдью, малосольной или свежей рыбой. Гречневые блины едят и с постным (растительным) маслом.
(источник: Ковалев Н И Современная русская кулинария)
Блини с овесени ядки
В тази рецепта традиционната руска закуска се приготвя с овесени ядки и се сервира с крем с извара
за блините:
2 белтъка
1 ч. ч. фини овесени ядки
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. захар
1/2 пакетче мая
1/2 ч. л. сушен магданоз
1/2 ч. л. сушен копър
за крема:
400-500 г извара
4 печени чушки
бялата част на 1 стрък праз
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. естрагон
1 ч. л. кимион
сол на вкус
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, поръсва се със захар и се оставя да престои 10 минути.
Овесените ядки се смилат в кухненски робот. Щом станат на прах, се добавя брашното и се разбърква добре.
Сместа се прехвърля в купа и в нея с бъркане се налива втасалата мая с прясното мляко. Тестото се поръсва със сушените подправки, разбърква се и се оставя да втаса покрито за 20-30 минути.
Белтъците се разбиват на сняг, добавят се към втасалото тесто и се разбърква внимателно.
В отделен съд се смесват изварата и киселото мляко, разбиват се с миксер и се подправят с естрагон и сол. Печените чушки за крема се пасират заедно с праза. Пасираните чушки и праз се добавят към сместа с изварата. Кремът се разбърва добре и накрая се подправя с кимион.
В леко намазнен тиган се слага по 1 с. л. от тестото и се разстила на тънка питка с диаметър 5-8 см. Блините се изпичат от двете страни и се сервират, като върху всяка се поставя от изварата