Последни Рецепти
Последни Статии

Папая

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Папаята (papaya или pawpaw)
расте в горещия пояс – от Мексико до Южна Африка и в Югоизточна Азия, на дървета, високи около 6 м и размерът й варира от 0.5кг до 9 кг.. За първи път европейците откриват плода на Антилските острови, затова и започват да го наричат с карибското му име. Този екзотичен “пъпеш”, който вирее на пъпешово дърво, съдържа много витамини – почти целия списък от А до Е. Освен това в него е открит ензимът папаин, който ефективно сваля излишните килограми.

papaya bcn

Разнообразие от сортове
Соло – Цветът й варира от зелен с жълтеникъв оттенък до наполовина жълт, наполовина зелен. Месото е с бледо оранжев цвят.
Ямайска – По-малка от Соло, но с по-сладък вкус. Месото е розово.

Как да избираме папая
Търсете плодове с гладка кожа, които не са натъртени. Когато купувате папая, избирайте плодове с гладка жълта, а не със зелена кора. Избягвайте много сладки плодове с аромат на ферментирало. Цветът не е задължително признак на зрялост. Узрялата папая поддава на натиск с длан. Месото на папаята има красив розово-оранжев цвят и вкусът е нещо средно между пъпеш и праскова. Кората се бели, семките се чистят – пак както на пъпеша.

Съхранение
Ако са корави, оставете ги да узреят на стайна температура. След това ги съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

papaya pix

Какво да приготвим с папая
В кулинарията освен уникалните вкусови качества папаята има едно голямо достойнство – универсалност. Може да се използва и като плод, и като зеленчук. Зрялата папая е плод, който се консумира за десерт, овкусена с лимонов сок или в плодова салата. Недозрялата папая е зеленчук и се използва за салати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил). А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети. Сушената папая може да се добави в мюслито на закуска или в рецепти със стафиди.
– Обелете папаята, след това я нарежете на резени или на парчета.
– Разполовете я, отстранете семето и изгребете месото с лъжица.
– Можете да напълните половинките папая с плодова салата или със салата от пилешко месо, скариди, риба тон, или пък с прясно сирене или сироп.
– Зелената папая можете да обелите и сготвите като зеленчук.
– Семената могат да бъдат смляни, като черен пипер, и да се добавят към сосове или дресинг за салати.
– Намажете половинките с мед и ги опечете на скара.
– Смята се, че облекчават болката при хора със стомашни проблеми.

Хранителна информация за папая
– Без мазнини и холестерол
– С много ниско съдържание на натрий
– Добър източник на растителни влакна
– С високо съдържание на витамин С
– Добър източник на фолиева киселина

Любителите на екзотичните плодове все повече се убеждават и в ползата от папаята при намаляване на теглото. Някои дори я наричат вече “храната на 21 век”, защото съдържа всички водоразтворими витамини, а освен това в плода присъстват и елементи, които действат разграждащо на мазнините.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории