Последни Рецепти
Последни Статии

Кръвна захар

Добавено в Здраве, Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Всичко за кръвната захар
Защо е толкова важно какво е нивото на кръвната захар, от какво зависи, какво означава гликемичен индекс ГИ, какво е предимството на храни с нисък гликемичен индекс, кои са те?

Как се набавя кръвната захар и каква е нейната роля?
Глюкозата влиза в организма чрез въглехидратите в храната, която консумираме. При храносмилането се разгражда основно на глюкоза, която преминава през стените на тънкото черво в кръвта и чрез нея се разнася навсякъде в тялото. Кръвната захар е важен източник на енергия за организма и за дейността на мозъка. Хормонът, който помага клетките да използват енергията на глюкозата е инсулин – произвежда се от задстомашната жлеза (панкреаса) и се освобождава, когато нивата на глюкоза (кръвна захар) се повишат.

kryvna zahar pix

Кръвната захар обикновена се повишава след хранене, като това води до освобождаване от задстомашната жлеза на инсулин в кръвта. Поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите, кръвоносните съдове

Кога се прави изследване на кръвна захар?
– Да се провери дали имате диабет.
– Да се проследи ефекта от лечението на диабет.
– Да се изследва за диабет по време на бременност – гестационен диабет.
– Да се изследва за ниски нива на кръвна захар – хипогликемия.

blood test pix

Какво е нормалното ниво на кръвната захар?
Определянето на кръвната захар става чрез вземане на кръв на гладно (последното хранене трябва да е било 8-10 часа преди това) Стойностите на кръвната захар показват количеството глюкоза, което постъпва в кръвообръщението. Мерната единица е милимол на литър кръв (mmol/l). Нормалните стойности са 3.9–5.5 mmol/L. След хранене се повишава, но доколкото зависи и от вида на приетата храна и глюкозния толеранс, който е индивидуална физиологична реакция на всеки човек

Ако имате високи стойности на кръвна захар може да имате захарен диабет. При висока кръвна захар е необходимо да се направят няколко изследвания, за да се потвърди диагнозата. Високите нива на кръвна захар може да се дължат на стрес, инфаркт на сърцето, инсулт, синдром на Cushing, повишена секреция на растежен хормон, прием на някои лекарства, като кортикостероиди.
За ниски се приемат стойности на кръвната захар под 2.2 mmolпри жени и под 2.8 mmol/L при мъже в съчетание със симптоми хипогликемия. Ниските нива на кръвна захар може да се дължат на инсулином (тумор, който секретира инсулин). болест на Addison, хипотиреоидизъм (намалени нива на щитовидните хормони), тумор на хипофизната жлеза, заболявания на черния дроб, бъбречна недостатъчност, недохранване, анорексия, лечение на диабет.

Гликекимичен индекс

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории