Последни Рецепти
Последни Статии

Гликекимичен индекс

Добавено в Здраве, Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Всичко за гликекимичен индекс

Какво е гликемичен индекс
Гликемичен произхожда от думата гликемия – термин за концентрацията на глюкоза в кръвта. Той е критерий за качеството на въглехидратите – бързи, бавни – и съответно влиянието им върху нивото на кръвната захар. Измерва се от 0 до 100 на грам въглехидрати в продукта, а не на грам от теглото на самия продукт. Стойността показва скоростта с която се разграждат въглехидратите в храната от организма ни.

glikemi`en indeks

Продуктите с висок ГИ (над 70) съдържат „бързи“ въглехидрати, които предизвикват бързо и голямо покачване на кръвната захар. Затова продуктите с висок ГИ трябва да се включват по-рядко в менюто ни.
Стойности от 56 до 69 се приемат за средни на ГИ.
Храните с нисък ГИ – под 56 – съдържат въглехидрати, които влияят по-слабо на нивото на захарта в кръвта – разграждат се бавно въглехидратите.
Такава храна е подходяща за хора с диабет, наднормено тегло, сърдечносъдови болести, нарушено ниво на кръвната захар (може да е по-ниско или по-високо от нормалното), матаболитен синдром, хормонален дисбаланс, зрителни нарушения, заболявания на венците и др.
Храните с нисък ГИ са полезни за здравето.

Храни с нисък гликемичен индекс
– Бобови култури, без бакла
– Зърнени култури – елда, овес, ечемик, ръж, пшеничен грис
– Нискомаслено кисело и прясно мляко
– Плодове – банани, грейпфрут, грозде, киви, ябълки, круши, портокали, праскови, сливи, ягоди
– Царевица и царевичен грис
Най-малък гликамичен индекс имат слънчогледовите семки, както и някои зеленчуци – зелена салата, домати, зеле, патладжан, гъби. Техният индекс е 10
В съвременни теории за здравословно хранене консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е основен елемент от успешната диета.

Храни с висок гликемичен индекс
Гликекимичният индекс на бирата е на първо място – 110. На второ място са фурмите – 103. На трето място е белия хляб – 100.
ГИ на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100.
Съществуа и друга референтна скала, при която като продукт с гликемичен индекс 100 е избран белият хляб. В този случай, гликемичният индекс на глюкозата е от порядъка на 140 единици (в много сравнителни таблици – 138).
По тази причина при използване на таблични данни е добре първо да се уверим по каква реферантна скала е направена оценката на гликемичния индекс.
Препоръчват се на полезни за спортисти – преди и след състезание, защото при физическо натоварване и активна мускулна дейност се изразходва много енергия, изгаря се голямо количество глюкоза и нивото в кръвта намалява. От нашия опит в такива случаи чудеса правя парче черен шоколад или домашно направени мюсли блокчета от овесени ядки, сушени плодове, ядки – орехи, бадеми, лешници и мед.
Продукти с висок ГИ се включват в храненето и при лечение на хипоглекия (когато кръвната захар падне под нормата от 3,5 mmol/l)

Кръвна захар

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории