Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на Смилянския фасул

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Смилянският боб е една от емблематичните храни в България. По традиция Празник на смилянския боб в село Смилян, близо до град Смолян, в Родопа планина се провежда в последната събота на октомври (през 2016 г. е 14-то издание)
bob-smilyan
Празникът хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. Започва със залп на “фасуленото топче”, което дава старт на състезанието по планинско бягане “Смилянски фасул”.

bob-sm

Всяка година се провежда и конкурс за пано, изработено от Смилянски фасул, в което се включват участници от цялата страна. Традиционни са конкурсите за най-добър производител за годината, кулинарен – за ястия от фасул и детският за пано, изработено от бобени зърна.
Цената на килограм шарен смилянски боб е около 7 лева, а едрият бял салатен боб няма да надскочи 8,50.
bob-smilya
Първата ми среща с природата на този край беше преди 15 години, когато направихме първия преход в Родопите и се оказвахме в Триград… Жени предлагаха да си купим какви ли не домашно приготвени неща и торбите с шарен смилянски боб, с подправки, бурканчета домашно сладко… Друго място където ми се е случвало е на Юндола.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории