Нар и фурми за здраво тяло
Добави към моето меню
Студеното и мъгливо време на късната есен и зимата е време на настинки грип и други здравословни проблеми. За да се предпазим от разболяване храната е сигурно средство, трябва да се храним балансирано и разнообразно, като отдаваме предпочитане на някои продукти
9 храни, които да ядем през зимата
Такива храни са nар, мушмули, праз лук, киви, червено цвекло, кисело зеле, кореноплодни – моркови, ряпа…
Нарът е много полезен плод
Яжте нар и фурми за здраво тяло през зимата
Нарът намалява стреса, помага срещу артрит и дори срещу импотентност. Изследване на израелски учени е показало, че ако всеки ден се изпива по половин чаша сок от нар (приблизително 115 милилитра), може да бъде намален рискът от сърдечен пристъп и инсулт, съобщи в. “Дейли телеграф”.
Друг чудодеен плод са фурмите. Сътрудници на Израелския технологичен институт Технион са направили тези изводи, след като са извършили експеримент с мишки. Животните са били с повишени нива на холестерина. В работата си израелските учени са използвали също артериални клетки, култивирани в лаборатория.
Фурмите са великолепни сладки плодове, които идват в нашата страна изсушени или опаковани в кутии, основно през зимата. Вкусни са за похапване, както и в различни сладкиши.
Оказало се, че сокът от нар и фурмите значително намаляват скоростта на развитие на атеросклерозата, застрашаваща със сърдечни пристъпи и инсулт. Като цяло съдържанието на холестерин в артериите е намаляло с 28%.
Във фурмите и в нара има много антиоксиданти, които предпазват сърдечносъдовата система, витамин А, С, Е, желязо. Най-изразен положителен ефект е достиган, когато сокът от нар е бил съчетаван с по три фурми и е бил консумиран всеки ден. Най-интересното е, че концентрат от полезни вещества съдържат костилките на фурмите. Затова учените съветват те са бъдат смилани и изяждани.
Яжте ядки и сушени плодове