Последни Рецепти
Последни Статии

Боб в гювечета

Добавено в Българска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Боб в гювечета
Боб в гювечета или боб на фурна, традиционно ястие от българската кухня, подходящо за Бъдни вечер

bydni vecher

Продукти
300 г зрял боб
1 глава кромид лук
1 стрък праз
1 морков
1 червена чушка (може да се за мени от люти червени чушлета, според сезона е)
2 с.л. доматено пюре
Щипка сух джоджен
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио

bob guveche
Рецепта за боб в гювечета
• Бобът се почиства и измива. Залива се със студена вода за 8 часа (за една нощ)
• Измива се и се оставя в тенджера залива се със студена вода и се сварява (може и тенджера под налягане – 25 мин от момента на завиране)
• Бобът се вари докато омекне
• Лук, морков, чушка (ако има според сезона е) се нарязват на ситно и се добавят при боба и се вари още около 30 мин
• В тиган се загрява олио и се добавя червения пипер за да се запържи, долива се малко от боба и като заври се изсипва в тенджерата
• Добавят се доматеното пюре, джоджен, нарязания на ситно праз. Разбърква се
• Боба се сипва в гювечета, които се слагат в студена фурна и тогава се включва. Пекат се около 30 мин, докато боба хване коричка

Има една подправка – това са сушени гъби (manatarki), които, ако се стрият и добавят към боба му предават много хубав вкус
Може да добавите магданоз при поднасянето или да добавите люто чушле

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории