Как се съхранява зрял боб
Добави към моето меню
Как се съхранява зрял боб
В стремежа си да се храним здравословно и колкото се може по-чисто много от нас, ако имат възможност гледат в градината си грах, боб, бакла, леща…
Граха като се обере най-често се консервира в буркани. Така се прави и със зеления фасул. Може и да се бланшира и да се съхраняват във фризера.
Когато оберем зрелия боб, той се почиства и се слага на слънце да се пече няколко дена (3 дена са достатъчни)
И тук идва една хитрост за да не хване гъгрица (буболечки) през зимата. Слага се във фризера. Може да бъде за 36 часа, може и да се съхранява там.
След като се извади от фризера се съхранява в хартиени пакети в които се добавя орехова шума (няколко свежи листа откъснати от ореха). Желателно е да се съхранява на хладно място без пряка светлина (маза или килер)
Ако се обработи така зрелия боб е екологично чисто и е малка вероятността да хване гъгрици. Съхранението за няколко дена във фризера не се отразява на това как ще покълне боба следващата година.