Последни Рецепти
Последни Статии

Бобовите растения

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Класическите ястия, приготвени от
зелен или зрял боб, грах или леща, нахут и соя,
са здравословни, засищащи и лесни за приготвяне

Една трета чаена чаша варен боб съдържа само 80 калории, голямо количество въглехидрати, съвсем малко мазнини и никакъв холестерол.
Бобовите храни са пълни с витамин B, калий и фибри, които подобряват храносмилането.
Тяхната честа употреба може да предотврати рака на дебелото черво и сърдечните заболявания, като намали съдържанието на холестерола в кръвта. Бобовите храни са ценен източник на протеини, даващи на организма енергия.

bobovi pix 1

Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар
Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню.
Още преди 20 години списанието “American Journal of Clinical Nutrition” излезе с поредица от статии , че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото.
Консумирането на
овесени ядки и бобена чорба
три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в кръвта.

Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично.
Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас.

Не напразно соята е известна и като замесител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балансирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни.


Любопитно, но факт
Бобовите храни намират място дори в музикалния бизнес. Най-нашумялата напоследък група- Black eyed peas, всъщност е кръстена на вид боб. Зърната му са с много малки размери, а окраската му прилича на много тъмно кафяви, до черни очи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории