Бобовите растения
Добави към моето меню
Класическите ястия, приготвени от
зелен или зрял боб, грах или леща, нахут и соя,
са здравословни, засищащи и лесни за приготвяне
Една трета чаена чаша варен боб съдържа само 80 калории, голямо количество въглехидрати, съвсем малко мазнини и никакъв холестерол.
Бобовите храни са пълни с витамин B, калий и фибри, които подобряват храносмилането.
Тяхната честа употреба може да предотврати рака на дебелото черво и сърдечните заболявания, като намали съдържанието на холестерола в кръвта. Бобовите храни са ценен източник на протеини, даващи на организма енергия.
Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар
Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню.
Още преди 20 години списанието “American Journal of Clinical Nutrition” излезе с поредица от статии , че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото.
Консумирането на
овесени ядки и бобена чорба
три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в кръвта.
Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично.
Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас.
Не напразно соята е известна и като замесител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балансирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни.
Любопитно, но факт
Бобовите храни намират място дори в музикалния бизнес. Най-нашумялата напоследък група- Black eyed peas, всъщност е кръстена на вид боб. Зърната му са с много малки размери, а окраската му прилича на много тъмно кафяви, до черни очи.