Последни Рецепти
Последни Статии

Стрии

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Стриите – наказание за цял живот
Хранете се разумно и се пазете от слънцето

Повечето жени свързват стриите с бременността. Но тези кожни поражения могат да се получат при всяко увеличаване на теглото или при упражнения, водещи до натрупване на мускули – всичко, което кара еластичната тъкан в кожата да се разтяга и къса. Те се свързват и с дългата употреба на силнодействащи кортизонови кремове и други кортикостероидни медикаменти, които правят кожата тънка. Веднъж появили се, стриите остават за цял живот Това е лошата новина. А добрата е, че можете да вземете мерки, чрез които да ги направите по-слабо забележими, така че да се чувствате по-уверени във външния си вид. Чрез правилно хранене, редовни тренировки и редица грижи за себе си можете никога да не получите целулит или стрии. За стриите предпазването е най-доброто лекарство. Един път появили се, всичкото какаово масло, зехтин и гел от витамин Е на света няма да ги премахнат.

strii
Има и различни иновативни технологии, като Лазерно и RF премахване на стрии. Такива се предлагат например в Хил клиник. Използваната снимка е от тяхна публикация.

Стрии – как да ги накараме да избледнеят?
Някои жени пробват предписвани за акне медикаменти (“Ретин -А”) и продавани без рецепта продукти, съдържащи ХКК, със скромен успех, според доктор Уилма Бергфелд, дермопатолог при “Кливланд Клиник фаундейшън”. За да не позволите на стриите да набраздят кожата ви, обърнете внимание на съветите на специалистите. Поддържайте теглото си, като спазвате стриктна диета, в която 25 процента от калориите идват от мазнини, и правите тридесетминутна тренировка поне три пъти седмично. Трупането на допълнителни килограми може да доведе до образуването на тези неприятни грапавини по кожата. Има безброй сложни формули за определяне на идеалното тегло. Една проста формула използвана от някои специалисти, може да ви покаже дали сте близо до него. Ако сте висок 150 см, трябва да тежите 45 кг. Ако сте по-високи, прибавите по един килограм за всеки сантиметър в повече. Към това число прибавете 10 процента, ако сте с едро телосложение, или извадете 10 процента, ако сте с нежна физика.

Редовно се мажете с лосиони
Ако сте бременна, спазвайте препоръките на лекар за увеличаването на теглото. По принцип през първите три месеца теглото се увеличава с около 1.35 до 1.7 кг и с 450 грама на седмица през второто и третото тримесечие. В нейно собствено проучване доктор Мадлон-Кей е установила, че жените, които качват малко килограми, както ги съветват лекарите, по-рядко получават стрии. “Но това не е задължително – допълва тя. – При някои жени, подходящо увеличили теглото си през бременността, пак могат да се появят бразди по кожата”. По време на бременността нанасяйте овлажнител на корема два пъти дневно, съветва доктор Бергфелд. Еластичната тъкан на кожата се разтяга повече и по-малко се къса, когато е влажна, обяснява тя. Бъдещите майки трябва по-малко да се излагат на действието на силни лекарства и химични вещества, включително локални препарати като третиноин, по време на бременността или кърменето, предупреждава доктор Бергфелд. Подбирайте лосионите и кремовете. Най-безопасни обикновено са натуралните. Нанасяйте слънцезащитен крем с фактор на слънчева защита 15 или по-висок поне тридесет минути преди да излезете на открито, за да му оставите време да се абсорбира. Не забравяйте да се мажете през няколко часа и веднага, ако сте се къпали, намокрили или изпотили. “Всяко нещо, което уврежда кожата, включително и слънцето, я прави по-уязвима и податлива към стрии”, предупреждава доктор Бергфелд. Ако имате възможност, изобщо не се показвайте на слънце между 10 и 15 часа особено в летните горещини. През това време слънчевите ултравиолетови лъчи са най-силни и могат най-много да увредят кожата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории