Бобови храни за здраво сърце
Добави към моето меню
Яжте бобови храни за здраво сърце
Те са евтини, вкусни, може да се приготвят много рецепти с тях. Те са източник на растителен протеини, богати на фибри и магнезий. И вкусни!
Боб, грах, леща, соя, нахут… за бобовите кутури не трябва да се сещаме само по време на пости, а да ги включваме редовно, поне два пъти в седмицата в храненето си, защото са полезни. Това е достъпна храна, която може да се проготвя по много начини.
Бобовите култури помагат за отслабване, за здраве и стройна фигура
Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да укрепим сърцето си, дори и да е здраво.
Бобовите храни съдържат много протеини и фибри. Учените от университета на Колорадо потвърдиха, че когато те изобилстват в храната ни, нивата на холестерол в кръвта намалява.
Учените изследвали влиянието на бобовите храни върху сърдечносъдовата система с помощта на мишки, страдащи от затлъстяване. Те били подложени на „бобова диета“, която снижила нивото на холестерола им и значително подобрила състоянието на сърдечносъдовата им система
Бобовите култури понижават холестерол
В изследването с хора участвали доброволци с диабет тип 2. Оказало се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите, свързано с преокисляване на мазнините. Това се отразява положително на състоянието на сърцето.