Последни Рецепти
Последни Статии

Рождество Богородично, 8 септември

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Рождество Богородично

Всяка година на 8 септември Българската православна църква чества Рождението на Пресвета Дева Мария. На Божията Майка са отредени няколко дни в християнския годишен календар, от които най-тържествен е 15 август, денят на нейното Успение. Отбелязват се също Въведение Богородично и Полагане дрехата на Пресвета Богородица. Името й се споменава във всяка църковна служба и Света Литургия наред с това на Спасителя Иисус Христос. Какъв е смисълът и значението на празника Рождество Богородично?

bogorodice-1
Рождество на Пресвета Богородица
The Nativity of Our Most Holy Lady, the Theotokos, and Ever-Virgin Mary
8 септември (21 септември ст. стил)

След прегрешението на Адам и Ева, извършено по внушение на Луцифер, Бог обещал на първите човеци, че ще се яви на земята в човешка плът и ще ги избави от греха. Много поколения от един народ били подложени на прецизна селекция, като претърпявали очистителното действие на страданията, когато съгрешавали и се отклонявали от вярата. Когато дошло времето, двама млади от благородни родове и със силно проявено благочестие създали семейство. Бъдещите родители на Света Богородица дълго време нямали деца. У израелтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия. Години наред двамата отправяли молитви към Бога. В тях съпругата Ана обещала роденото от нея в дар на Бога. В отчаянието си Йоаким прекарал четиридесет дни в пустинята, отдаден на строг пост и молитви. Веднъж Ангел Господен се явил пред Ана с думите: “Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария”.

bogorod-2

На 9 декември християните отбелязват празника Зачатие на Света Ана – денят, в който Пресвета Дева Мария била зачената в утробата й. Девет месеца по-късно, на 8 септември, тя се родила. Нарекли я Мириам и когато навършила три години я завели в Йерусалимския храм, където останала да живее в ритуална чистота, осенена от Божията благодат.

В България празникът Рождество Богородично се отбелязва по много тържествен начин, особено в многобройните храмове, посветени на това събитие. В тях се отслужва специална Света Литургия, с която православните християни почитат паметта и Рождението на Божията Майка. По стара християнска традиция се правят курбани – принася се животно в жертва, за да се нахранят гладните. След Светата Литургия свещениците правят Водосвет за здраве, с осветената вода поръсват казаните с храна, която се раздава за благословение, а не за опрощение на греховете. Вярващите в България почитат и обичат Пресвета Богородица, покровителка на всички самотни, изоставени хора, утешителка, застъпница и лечителка на всички сирачета.

В София единственият храм “Рождество Богородично” се намира в квартал “Лагера” по пътя за планината Витоша. Идеята за построяването му през 1925 г. е на заселилите се на това място българи – бежанци, прокудени от четирите поробени краища на България: Македония, Добруджа, Западните покрайнини и Тракия под натиска на Ньойския договор от 1919 г. През 1935 г. е завършен и осветен само средния корпус поради липса на средства. Сегашното църковно настоятелство има намерение да осъществи първоначалния план – храмът да бъде трикорабна базилика, с три олтаря, като се пристроят още две крила.

08.09.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории