Последни Рецепти
Последни Статии

Болест на Алцхаймер

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Болест на Алцхаймер
Опитваме се да бъдем полезни на нашите читатели като публикуваме статии и новини, свързани със здравословно хранене, превенция чрез хранене, както и хранене при някои заболявания. Пишем основно за диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, за болест на Алцхаймер.

21 септември е Световен ден на борбата с болестта на Алцхаймер.

Фактите: Около 200 000 души в България страдат от деменция, половината от тях имат болестта на Алцхаймер, казва проф. Лъчезар Трайков, началник на отделението по деменции в Александровската болница. Най-рано болестта се открива след 50-годишна възраст. Ранното откриване на болестта забавя усложненията с около четири години, каза професор Трайков. Той е категоричен, че деменцията е социално значимо заболяване.

bolest_alzhaimer

Тя е третата по значимост болест след онкологичните и съдовите заболявания. Това е бичът на XXI век. 15-и септември 2014 г.беше срокът, в който трябваше да се депозират предложения по проекта “14-20” за действие. Точка четири от осемте точки е борба с деменциите, за които ще отпусне ЕС 1,5 милиона евро. Ние написахме проекта. В момента има един месец Министерството на здравеопазването да одобри създаване на мрежа от центрове за дневна грижа. При нас пациентите, по голямата част, живеят в семейството – къде поради липсата на домове, специализирани в тази посока. Така че, една дневна грижа е една от най-разпространените мерки в Европа. По думите на професор Трайков, под ръководството му е изготвена национална стратегия за борба с Алцхаймер и той се надява тя да бъде приета от следващото правителство.

Каква е деменция?
Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Деменцията обикновено е “болест на старостта”. Една от формите на деменцията, но далеч не единствената, е болестта на Алцхаймер.
Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции. Буквалният превод на думата деменция от латински означава „без ум” (лат. Dementia). Причините за деменция могат да бъдат от различно естество – съдови, инфекции, травми, интоксикации, тумори, генетични, метаболитни и др. Съществуват обаче голям брой деменции, които нямат конкретен причинител, като болест на Алцхаймер. Тези заболявания се наричат дегенеративни и са най-честата причина за деменция, особено сред по-възрастната част на населението.

Болестта на Алцхаймер покосява най-често мъже и жени на възраст над 50 години. Заболяването се причинява от белтък, произвеждан в мозъка, появата, на който никой не може да обясни, посочи проф. Трайков: „Когато говорим за лошия белтък, той се настанява в едно определено място в мозъка и започва да унищожава клетките. Това унищожаване се забавя с медикаментите, с които разполагаме. Ние забавяме хода на болестта като стимулираме здравите клетки”.

Четенето, свиренето на музикални инструменти и рисуването забавят развитието на Алцхаймерова болест. Компютърните игри обаче не оказват положителен ефект. „Помагат, защото те са един вид умствена дейност. Мозъкът не се износва, не се уморява. Всяка умствена дейност за него се явява стимул. Когато комбинираме стимула от подобни дейности със стимула, който предизвикват лекарствата, с които разполагаме в момента, това е двойно забавяне. Рисуването също е протективен фактор, но свиренето на инструмент е категорично вторият по честота, след четенето, протективен фактор. Кафето и цигарите са изключително рисков фактор”, казва проф Трайков.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории