Последни Рецепти
Последни Статии

Бульон

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Много време мина докато се науча да правя вкусни супи, така както ги правеше баба, да са гъсти, хранителни, ароматни, вксуни. В началото започнах с готовите супи на Maggi, ставаше бързо. И днес обичаме зеленчуковите крем супи или супа буквички на Maggi. Времето ме научи да правя вкусни зеленчукови супи или супа от малко варено пилешко месо. Топлата супа е идеална за менюти през зимата, добро начало за обеда. И тук се сещам за една мисъл от книгите по йога: течните храни трябва да се дъвчат, а твърдите да се пият. Извода яжте бавно вашата супа с температура, която можете да понесете, горещата супа може само да ви изгори.

Ползата от топлата супа
е известна отдавна на хората и специалистите. Ненапразно горещият бульон се смята за едно от най-добрите средства за възстановяване на силите след болест или тежка операция. Изследвания показват, че бульонът съдържа много полезни витамини и микроелементи.

Пилешкият бульон
например облекчава протичането на простудните заболявания благодарение на съдържащия се в него фермент лизоцим. Той потиска активността на бактериите и вирусите.
Пилешка супа за душата пази от настинки

Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.
Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.
Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.
Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.
За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.
Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система

Бульон
Бульон от месо – bouillon, clear-/meat-soup; oxtail soup;
Бульон говежди – beef-tea, meat-stock;
Бульон от зеленчуци – vegetable soup/stock.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории