Последни Рецепти
Последни Статии

Братислава

Добавено в Други

Добави към моето меню

Боровичка и пивото са запазени марки

Не е възможно да отидеш до Братислава и да не опиташ от прочутото пиво. Халбата е от 15 до 40 крони (0,70-2,00 лева) в зависимост от марката. Най-популярни са Smadny mich, Zlaty bazant, Topvar. Алкохолът в тях е съответно 10 или 12 градуса, има и безалкохолни.
Другата прочута напитка е глинвайнът – горещо вино със захар и лимон. По обясними причини го предпочитат зимата. Местните концентрати също не са за пренебрегване – сливовицата, която е 60 градуса, и боровичката, приготвена от хвойна.
Словашката кухня се слави като изключително разнообразна, понеже дълги години се е влияла ту от славяните, ту от германците, унгарците и и евреите, населявали някога земите. Като местен специалитет поднасят
пирога и галушките.
И двете ястия са тестени, с различни плънки от месо и зеленчуци.
Изключително вкусна е чесновата супа, която в местните заведения поднасят в издълбано ароматно хлебче.

Братислава ухае на аристократи

Братислава е единствената европейска столица, разположена на 2 граници – на Австрия и Унгария. Когато прелиташ над града със самолет, ти се струва, че всичко е разграфено като по конец. В строгите квадранти всичко е премерено почти до съвършенство: сградите, зеленината, водните площи. Братислава елегантно се е опнала от двете страни на Дунав. От България може да стигнеш дотам за по-малко от 2 часа със самолет. Още повече че местната авиокомпания предлага евтини билети, които излизат около 50 евро отиване и връщане. Ако ги резервираш няколко месеца по-рано по интернет, сумата е почти смешна – около 25 евро.
Братислава е сред най-младите европейски столици, но има история от поне 2 хилядолетия. Казват, че първите заселници дошли тук през каменната епоха. По-късно по земите на днешна Братислава обикалят келти, римляни и славяни. Създават крепости, развиват търговия, садят лозя.
Някога германците дават на града названието Пресбург, славяните пък го преименуват Прешпорок, за унгарците бил Пожон. Братислава става едва през 1919 г. Подобно на Будапеща и Виена, столицата на Словакия е град, в който някога короновали императорите. От XVI до XIX в. селището изживявя най-големия разцвет – точно когато тук са властвали унгарските крале. Днес по калдаръмените улички в Старе место още се виждат изящните златните коронки. Те маркират пътя, който изминавали монарсите, преди да надянат короните. Старе место още лъха на история. По тесните улички кокетно са подредени малки кафенета, обградени с буйна растителност, кръчми, магазинчета за сувенири и ръчно рисувани дрехи. Няма разностилие, нито нови кичозни сгради. Властват барокът и рококото. Усещаш ясно, че наистина си попаднал в европейска столица, за която казват, че някога са отсядали велики композитори, като Моцарт, Хайдн, Бетовен, Лист. В Братислава има какво да се разгледа – запазени кралски дворци на унгарските крале, внушителни църкви, крепости, романтични фонтани.
Точно над брега на Дунав строго се възправя Братиславският храд. Крепостта е внушителна, строена в бароков стил, с прекрасна геометрия, строги правоъгълни форми и високи кули. По времето на Римската империя оттук е минавала границата. Днес в Братиславският храд се помещава Словашкия национален музей. Ако се качиш на върха на крепостта, пред очите ти се разстила широкият син Дунав с двата големи красиви моста и Братислава, окъпана в зеленина. При ясно време може дори да видиш и Виена.
Ако искаш да се насладиш на великолепието и пищността на истински католически храм и да чуеш тържествените звуци на органа, трябва да влезеш в катедралата “Свети Мартин”. Строена е през XIV в. с внушителни пропорции – висока е 160 м, а на върха й е разположена 85-метрова кула. Най-отгоре грее 300-килограмово копие на унгарската корона. От XVI в. до XIX в. в храма са короновали 11 унгарски крале и 8 кралски вдовици. Тук за пръв път е изсвирена “Миса Солемнис” на Бетовен.
В Старе место се намира и гигантският излъскан до снежно бяло дворец, който някога, когато Братислава била столица на Унгария, е резиденция на унгарските крале. Днес в красивата сграда се помещават държавните учреждения на Словакия.
В стария център на Братислава не можеш да подминеш и Националния театър, строен от виенските архитекти Фелнер и Хелмер. Сградата е пищна, с красиви орнаменти и фигури, кубетата й са лъснати до блясък, а вечер пък е огряна от светлината на силни прожектори. Пред фасадата й са строени гигантски фонтани, изстрелващи ефектни водни струи.
На 10 км от Братислава се намира една от най-красивите крепости Девин. Дотам може да се стигне с корабче по Дунав за около половин час, цената е приблизително 7 лева. Крепостта е издигната на 212 м, точно където Морава се влива в Дунав. Укреплението е строено така, че от юг да е защитено от водите на Дунав, от запада от Морава, а от север от планински масив, вход към Карпатската котловина. Някога Девин е била изключително важна от стратегическо значение крепост за Римската империя, а по-късно за Велика Моравия и Унгария. През 1809 г. е взривена от войските на Наполеон. Днес са добре съхранени солидните стени на крепостта, подредени в правилни геометрични форми, и част от замъка. Прави впечатление, че словаците са успели да превърнат Девин в истинска туристическа атракция. Всичко е добре поддържано, чисто, окъпано в зеленина. Има няколко малки музея, в които са подредени древни съдинки, монети, реликви на видни личности. Всеки уикенд на импровизирана сцена показват автентични рицарски двубои, изпълняват се и келтски песни.

Ваня Костова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории