Питки с плънка
Добави към моето меню
Грахам питки с плънка от сирене и червени чушки
рецепта за домашно приготвени питки от грахам брашно с плънка от печени чушки, сирене, извара, чесън и босилек – вкусно
300 мл хладка вода
3 ч.ч. грахам брашно
2 ч.ч. брашно, тип 500
1 щипка захар
1 щипка сол
1/2 пакетче мая за хляб
2 с.л. зехтин (олио)
за плънката:
6-8 червени печени чушки
1 ч.ч. краве сирене
1 ч.ч. извара
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. босилек
за намазване
1 с.л. зехтин
босилек за поръсване
* Маята се разтваря в хладка вода с щипка захар и сол и няколко с.л. брашно. Оставя се за около 15 мин да шупне;
* Грахам брашното и тип 500 се смесват в купа и се добавя шупналата мая;
* Замесва се меко еластично тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Накрая се добавя и зехтина. Тестото се разделя на топки и се оставят около 45 мин загънати с топла кърпа да втасат;
* Плънката се приготвя от нарязаните печени червени чушки, натрошеното сирене и изварата. Овкусява се с нарязаните на много ситно скилидки чесън и босилек;
* Всяка питка се разточва на тънка кора. Слага се от плънката и се оформя като топка. С остър нож се прави малък разрез на кръст. Питките се редят в тава, намазана с мазнина или застлана с хартия за печене;
* Като удвоят обема си питките се намазват със зехтин и се поръсват с босилек.
* Пекат се на средна фурна на 200 градуса до готовнос. Поднасят се с кисело мляко.