Последни Рецепти
Последни Статии

Броколито изчиства белия дроб

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Броколито изчиства белия дроб

Броколито е уникален зеленчук, който съдържа много полезни вещества и свойства. Уникалнсотта му може да се обясни с това, че съдържа много полезни за човешкия организъм вещества.
Група учени от университета в Балтимор откриват, че има и това безценно качество
При системно включване в менюто броколито способства за изчистване на белия дроб
Като при това унищожава болестотворни микроорганизми, които на свой ред могат да станат възбудители на доста сериозни заболявания.

brokoli

За защита на белите дробове в организма се грижат левкоцитите – белите кръвни телца. Но при хора с отслабнала имунна система или страдащи от хронични заболявания тази защитна функция се нарушава.
Това се отнася и за пушачите, тяхната имунна система е отслабнала.
В резултат от проведените експерименти било установено, че компонентите, които се съдържат в броколито от растителен произход – сулфорафан, притежава уникалната способност да регенерира активността на левкоцитите, които играят роля на макрофаги .
Сулфорафан, който се съдържа в броколито преминава в активно състояние под влияние на специфични ферменти от стомаха и слюнчените жлези, които непосредствено участват в процеса на храносмилане.
Какъв е извода. Включвайте този зелен продукт – броколито, колкото се може по-често във вашето меню. С него могат да се приготвят вкусни рецепти.

Макрофагите, както и техните прекурсори моноцитите са фагоцити – клетки, извършващи активна фагоцитоза. Макрофагите със своята фагоцитираща функция са част от вродения имунитет при човека, но изпълняват и функцията на антиген представящи клетки, с което играят съществена роля и при адаптивния имунитет. Алвеоларните макрофаги са локализирани в алвеолите на белия дроб.
Фагоцитозата представлява поглъщане на даден обект от клетката чрез вдлъбване на нейната мембрана и обгръщането му с нея. Така обектът попада в цитоплазмата на клетката и там се подлага на вътреклетъчно смилане. Фагоцитоза извършват белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории