Последни Рецепти
Последни Статии

Броколи защитават хрущялите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Броколи защитават хрущялите от разрушаване
Учени от университета на Източна Англия започнаха да правят клинични изследвания на хора след редица тестове, проведени в лаборатории.

brokoli

Глюкорафанин е растително съединение, което се съдържа в големи количества в броколи, бяло зеле, в брюкселско зеле. До скоро се знаеше за три основни свойства на глюкорафанина
– Противовъзпалително
– Антибактериално
– Протовораково
Сега учените говорят за способността на глюкорафанина да блокира вредни ферменти, които оказват разрушаващо влияние на хращялите.

В изследване с участие на 20 човека, които всеки ден в продължение на две седмици всеки ден яли по 100 г броколи, според учените в него се съдържа най-много глюкорафанин.
След като попадне в организма на човек се преобразува в сулфорафан, който притежава защитни свойства за хрущялните тъкани.
Сега учените трябва да разберат какъв е точно механизма на защитата – дали сулфорафан попада в хрущяла като ги защитава на клетъчно ниво.
Планира се създаване на нова контролна група от 20 човека, на които предстои операция по смяна на коленната става. Сравнението на учените ще направят по време на операцията. Така лекарите нагледно ще могат да потвърдят или да опровергаят своята теория.

Източник BBC

А ние ще продължаваме да включваме броколи в рецептите, които приготвяме.
Какво по-вкусно през есента от порция задушени зеленчуци – броколи, карфиол, моркови, задушени на пара и поднесени с малко зехтин и балсамико. Полезното може и да е вкусно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории