Последни Рецепти
Последни Статии

Бронхит

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Бронхит

Бронхитът е възпаление на дихателните пътища, свързващи дихателната тръба с белите дробове. Възпалението може да е предизвикано от бактериална или от вирусна инфекция. Това разделение е важно, тъй като бактериалното възпаление се лекува успешно с антибиотици, докато вирусното не се влияе от тези препарати.
Основен симптом на заболяването е силната кашлица, обикновено прудружена с отделяне на секрет и затруднено дишане. Когато кашлицата е влажна тя има защитна роля – заедно с отделянето на храчките се изхвърлят и микроорганизмите причинители на възпалението, почистват се бронхите се обезпечава достъпът на въздух.
Сухата кашлица е свързана с това, че храчките са много гъсти и не могат да се отделят или с това, че няма храчки, а има само надебеляване на слизестата повърхност на трахеите и/или бронхите и тяхно раздразнение от възпалителния процес, което стимулира рефлекса за кашляне.
От тук следват и методите за лекуване на трахеита и бронхита, от които се определя какъв препарат да бъде предписан от лекарите. Бронхитът се дели на остър и хроничен в зависимост от продължителността на заболяването. Принципно това са различни състояния,

Остър бронхит
Острият бронхит може да продължи от няколко дни до две седмици и обикновено се причинява от вирус. Опасен е за възрастните хора и сърдечно болните.
Острият бронхит много често е свързан с Остри Респираторни Вирусни Инфекции. По принцип той се съпровожда с хрема, повишение на темературата, може да има и симптоми като болки в гърлото. Много често той е свързан с трахеит.
Кашлицата при острия бронхит може да бъде както суха, така и влажна. Основният принцип на лечение е да се разреди гъстия секрет и да се стимулира изхвърлянето му. Това се постига чрез отхрачващи лекарствени средства. Препаратите, използвани при лечението се изписват от лекар и се приемат под лекарски контрол.

Хроничен бронхит
Хроничният бронхит може да продължи с месеци и обикновено се причинява от тютюнопушенето и замърсената околна среда.
Хроничният бронхит е постоянно възпаление на бронхите, което епизодично се изостря. Проявава се с влажна кашлица. Храчките често са с гной, което е свързано с бактериалния произход на хроничния бронхит. Този брохнити се наблюдава много рядко при деца, основно при възрастни. Основни фактори за появата му са простудните заболявания, а така също и тютюнопушенето. Роля играе и характера на работата на болния, т.е. това е професионално заболяване. Хроничният бронхите често се наблюдава при хора, които дишат някакъв прах (примерно въглищен прах при миньорите) или изпарения на разтворители, бои и др.
Лечението на този бронхит се състои в определянето на микроба или микробите, които предизвикват изострянето на процеса (затова е необходим микробиологичен посев на микробите), избор на антибиотик, който да действа на конкретния, лабораторно определен възбудител, а така също и приемането на препарати, спомагащи отделянето на храчки. Лакарствата се изписват от лекар и се прилагат под лекарски контрол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории