Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене по време на бременност

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Хранене по време на бременност

Изследванията през годините са показали, че храненето на жената оказва влияние върху развитието на органите на бъдещото дете, на протичането на бременността, на емоционалното състояние, на процеса на раждане и дори на следродилния период.

Основни положения на здравословното хранене при бременната
Храната, коята ядем, е всичко онова, от което се изгражда организма на бъдещото дете. Затова и бременната жена трябва да употребява само качествени, екологично чисти и максимално запазили хранителните си свойства продукти, пълноценни по отношение на съдържанието на витамините и минералните вещества.
Преди всичко е препоръчително да се обръща внимание на естествените продукти. Шепа пшенични кълнове дава много повече жизнена енергия, отколкото един млечен шоколад.
При приготвянето на храната трябва да се спазва правилото за максимално щадяща топлинна обработка (варене на пара, задушаване под плътно затворен капак на слаб огън). Добре е от ежедневното хранене да се изключат консервите и всякакви продукти, съдържащи консерванти, емулгатори, стабилизатори и т.н.
В храната трябва да се включени всички групи продукти. Тя трябва да се сдъвква добре – това помага за усвояването на повече витамини и минерални вещества и не води до претоварване на стомашно-чревния тракт. Освен това, при внимателно сдъвкване, тя попада в стомаха с идеална температура, а не твърде студена или гореща.
Храненето в малки количества, но по-често, позволява да се контролира теглото, да се усвояват максимално съдържащите се витамини и микроелементи.
Не се препоръчва да се яде до пълно засищане, както и не се препоръчва често споменаваното хранене за двама!
Разтоварващите дни са най-лесният и ефективен метод за развитието на вашето дете. Най-лесно е да се въздържите от храна например от вечерта (18 часа) на единия ден до вечерта (18 часа) на другия ден. През този период могат да се ядат само плодове и то от един вид – например ябълки, или да се пие натурален сок.
Задължително пийте и вода. След разтоварващия ден приемайте лека храна от типа варени зеленчуци.
Разтоварващите дни са полезни за всички, но не се препоръчват след 28-та седмица от бременността, когато вече всички основни органи и системи на детето са формирани и то активно набира тегло.

Какво е необходимо на бременната жена:
– Млечни продукти: извара, кисело и прясно мляко
– Ограничаване на сладките неща и сметаната, които водят до излишно бързо увеличаване на теглото.
– Овесени и други видове ядки – те са най-пълноценният комплекс от микроелементи.
– Плодове и зеленчуци – колкото са по-разнообразни, толкова по-добре.
– Сушени плодове – стафиди, сливи, смокини и особено фурми.
– Растително масло (предимно зехтин) не по-малко от 2-3 супени лъжици дневно.
– Риба, месо и морски деликатеси.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории