Пиле по селски в глинен гювеч
Добави към моето меню
Пиле по селски в глинен гювеч
рецептата е класическа, зеленчуци с пиле печени в гювеч
1 пиле
500 г картофи
200 г гъби
2 – 3 глави лук
1 -2 скилидки чесън
2 моркова
1 лимон
2 стръка целина
1 – 2 листа дафинов лист
2 – 3 с.л. олио
1 в. ч. бяло вино
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус
Пилето се нарязва на порционни парчета и се овкусява. Олиото се загрява в дълбок тиган и парчетата пилешко се запържват до златисто, след което се прехвърлят в глинен гювеч.
Лукът се нарязва наедро и се задушава в мазнината, в която е пържено пилето.
Добавят се нарязаните на едро моркови (на колелца), след това се сипват гъбите, също нарязани на едри парчета, и се задушават. Добавят се картофите, нарязани на колелца.
В доматеното пюре се сипва брашното, разбърква се и се разрежда с малко вода и се сипва в гювеча.
Ястието се пече в гювеча във фурна (или в камина) около час и половина.
Най не обичам недовършени рецепти! Има още няколко съставки които не са упоменати в рецептата /например лимона/.
Иначе хубава рецепта!