Последни Рецепти
Последни Статии

На бизнес обяд не яжте с пръсти

Добавено в Други

Добави към моето меню

Лактите на масата са забранени в САЩ
На бизнес обяд не яжте с пръсти
В чужбина домакинът казва къде да седнете

Преди да започнете бизнес обяда с чужденци, се осведомете за техните обичаи при храненето

Случвало ли ви се е да бъдете поканен от чужденец на обяд? Или да попаднете в друга страна, чиито порядки не знаете, а трябва да присъствате на важен бизнес обяд? Съвет как да се държите в подобни ситуации ще ви дадат американките Барбара Пачтър и Марджъри Броуди в книгата им “Бизнес етикет”, издадена в десетки страни, включително от българското издателство “Принцепс”.

Кое прави успешен един бизнес обяд?

lunch business pix

Преди да започнете бизнес обяда с чужденци, се осведомете за техните обичаи при храненето
Как да се държим на трапезата? Особено ако сме в чужбина? Всеки е чувал всевъзможни разкази за изкуството на храненето в европейските страни, в САЩ и особено в Азия. Но истината винаги е по средата и е важно да се знаят някои основни правила.
Лактите на масата? В САЩ и Европа това е недопустимо! Но във Франция може.
Уригването на масата?! Заклеймено и отритнато в САЩ и Европа, но истински комплимент към готвача в Китай.
Яденето с пръсти? Невъзпитано и грозно в САЩ и в Европа. В ислямските страни обаче – нещо нормално.
За вас е важно да се осведомите за тези различия и когато тръгвате за чужбина, и когато ще посрещате чужденци. Въпреки всички тези разлики има поне три общовалидни правила:
1. Не започвайте да се храните, преди да е сервирано на всички. Изчаквайте домакините да започнат или поне да ви подканят да започнете. Докато чакате, разменете по някоя реплика.
2. Не слагайте свободната си ръка на скута си. Мястото и на двете ви ръце е на масата! Е, и тук си има изключения – в Англия например е допустимо да държите и двете си ръце под масата. Ако в Близкия изток, където се яде с ръце, без прибори, свалите ръцете си от масата, това ще означава, че сте приключили с яденето.
3. Не правете като американците – не нарязвайте наведнъж всичко в чинията си. Континенталният стил е друг – отрязвате си само едно парченце и го хапвате, после следващото и т. н.
Ако пушите, не запалвайте цигара преди, по време и след ядене, ако някой от домакините не ви подкани.
Не е лошо да знаете, че в някои страни – най-вече в Япония, начинът на поднасяне и показване на храната е ключов за цялата вечеря. Препоръчваме ви непременно да изпратите няколко редчета за благодарност за отправената ви покана.
Разбира се, навсякъде по света домакинът ще определи на госта си почетното място на масата. Но тук именно трябва да знаете, че въпросното “почетно място” се намира на различна позиция около масата. В САЩ и Китай това е мястото, отдясно на домакина. В Швеция и Дания то е отляво на домакина. В Швейцария за почетно се смята мястото срещу домакина – чак на отсрещния край на масата. В Япония почетното място е пред “токонома” – нишата в средата на стената, като първи сяда гостът. Малък ритуал на вежливост е гостът да предложи на домакина самият той да седне на почетното място, като, разбира се, след няколко вежливи подкани се съгласи да седне на мястото, което са му отредили.
Когато сте в чужда страна, никога не се настанявайте сами на масата. Изчаквате домакинът да ви покаже къде е решил да ви настани.

Забравете за вилицата в мюсюлманските страни
Няма родители, които да не учат децата си как да се хранят. Работата е в това, че едни ги учат как да държат нож и вилица, други – как да се справят с пръчиците, трети пък – как да ядат чисто и благоприлично с пръсти. И вие ще трябва да се учите в зависимост от страната, в която сте.
Пръчици за хранене. Използват се главно в Япония, Китай, Сингапур. Ще ви бъдат нужди усърдни упражнения, за да се научите как да боравите с тях. Но такъв пък любезен жест към домакините си струва труда! Долната пръчица е неподвижна – държи се легнала на средния пръст. Цялото движение се извършва от горната пръчица. Тя се държи като молив – между палеца и показалеца. Пръчиците се хващат по средата или на три четвърти от дължината им. Когато не си служите с пръчиците, оставяте ги на специалната поставка – малка порцеланова продълговата табличка. Не ги забождате в ориза! Не ги облизвате! Нито пък сочете с тях! Щом сте в Близкия изток и в мюсюлмански страни като Индонезия и Пакистан, че дори и в Индия, бъдете подготвени да се храните с пръсти, ако домакинът ви яде по този начин. В повечето ресторанти обаче ще ви дадат нож и вилица. В мюсюлманските страни се хранетe само с дясната ръка. Възможно е да не се сервират отделни чинии – всички трябва да си взимат с ръка от поставената в средата на масата тава. Смята се, че сте приключили с храната, когато изядете всичко в чинията си и свалите ръцете си от масата. За ножа и вилицата също не всичко се знае. Американците нарязват храната в чинията си, оставят ножа, преместват вилицата в дясната ръка и започват да се хранят. В Европа обаче през цялото време вилицата се държи в лявата, ножа – в дясната ръка, отрязвате само толкова, колкото можете да хапнете наведнъж, като си помагате с ножа да “натоварите” храната върху вилицата. Използвайте приборите, като започвате винаги с този, поставен най-далеч от чинията. “Вървите” отвън навътре. За всяко ново блюдо използвате следващия прибор. Чашата с онова, което пиете в момента, стои отдясно на чинията. Когато към централното блюдо в средата на масата не са поставени прибори за сервиране, можете да сложите храна в чинията си със собствената, ала неизползвана още вилица или лъжица, но не и да повторите, след като сте ползвали приборите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории