Ориз с маслини
Добави към моето меню
Ориз с маслини
рецепта за традиционно вкусно ястие, което можем да приготвим през зимата, и през всеки друг сезон като добавяме различни зеленчуци – през поролетта щепа спанак или лапад, през лятото – 1 домат, а през есента 2-3 чушки нарязани на кръгчета.
1 ч.ч. ориз
1 – 2 глави кромид лук
3-4 стръка пресен лук
1 морков
1/2 връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
25-30 маслини без костилки
1 с.л. олио
1 кубче зеленчуков бульон
черен пипер на вкус
Оризът се измива и сварява (аз го приготвям в микровълнова фурна). Отцежда се, ако е останала вода при сварвявнето.
Лукът се нарязва ситно, а чесънът се стрива и се задушават в олиото. Прибавя се настъргания морков, а след като са се задушили, се слага и оризът, нарязаният на ситно магданоз и 1 чаена чаша от предварително сварения бульон или се долива 1.ч. гореща вода.
Задушава се, докато остане на мазнина, и се прибавят маслините. Разбърква се и след 3-4 минути се маха от огъня.