Бялото месо е вредно колкото червеното
Добави към моето меню
Учени от института към детската болница в Окланд, Калифорния, установиха, че червеното и бялото месо еднакво повишават холестерола в кръвта въпреки ширещото се мнение, съобщи Лента.
Всички видове месо увеличават липопротеина с ниска плътност, наричан също “лош холестерол” заради връзката му с повишения риск от развиване на атеросклероза.
Употребата на червено месо от няколко години много намаля заради притеснения за връзката му със сърдечносъдови заболявания. Пилешкото се смята за по-здравословна алтернатива, (но за него се говори, че е пълно с антибиотици и хормони)
Растителните протеини нямат такъв ефект.
Според авторите на изследването зеленчуците, млечните продукти и варивата са по-подходящи за контрол на холестерола.
Какво месо се купува България
Отговор на този въпрос дават данни на Евростат за производството и потреблението на месо в ЕС през 2015 г.
За въпросния период в страната е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, около 1.3 млн. овце и около 65 млн. птици, отчита Евростат.
За този период в България са били произведени над 102 хил. тона птиче бяло месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо.
Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били, както следва: телешко месо – 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско месо – 99 евро/100 кг, овче месо – 147 евро /100 кг, и пилешко месо – 103 евро/100 кг.
Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България.
Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на човек от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг.