Бърза баничка на тиган
Добави към моето меню
Бърза баничка на тиган
Рецепта споделена от Петя Цанкова
Продукти:
10 броя кори за баница
2-3 с.л.олио
1/2 ч.ч. вода (100 мл)
150-200 г сирене
Бърза баничка на тиган – разрез
Начин на приготвяне:
В тефлонов тиган намазан леко с олио се слага една кора, като краищата й излизат извън него. Намазва се леко с олио и отгоре се слага втора кора, също се намазнява (може и без).
Набират се една по една три или четири кори, накъсват се на парчета и се слагат върху втората кора. Наръсват се с натрошеното сирене и се напръскват с водата, смесена с олиото. По желание може да се сложи и втори ред накъсани кори -аз слагам. И пак сирене и напръскване.
Накрая се загръщат навътре краищата на първите две кори. Напръсква се отново с олио и с водата.
Тигана се покрива с капак и се слага на слаб огън да се пече баницата.Като се изпече отдолу ,с помощта на капака се обръща да се опече и от другата страна.
Изважда се върху решетка да изстине, ако я обичате хрупкава, или я завивате да се задуши.
Получава се една много вкусна баничка почти толкова колкото купешките,но направена с много по-малко усилия
Хапва се както топла така и студена ,с боза или айрян ,зависи от вашите предпочитания ! От мен :
ДОБЪР АПЕТИТ !
* Вместо да се накъсат корите могат да се нагънат на хармоника или да се свият на розички,като преди това се поръсят със сирене.
*Баничката може да направи и с по-малко на брой кори.
*Става и без сирене .Също така вместо сирене може да се сложи като плънка гъби или маслини .
* По оригинал е с минерална вода ,но може също така да се използва и газирана вода ,освен чешмяна.
* Сладък вариант -пълнежът да е от сладко и след това се поръсва с пудра захар.
01.05.2013 г.
Моя импровизация по идея на г-н TC Cevdet Yüce.