Последни Рецепти
Последни Статии

Бързи въглехидрати

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Бързи въглехидрати
В стремежа за стройна фигура често изключваме от менюто си почти всички продукти, които съдържат въглехидрати – сладкиши, паста, картофи. Напразно. Според диетолозите, трябва да се внимава само с бързите въглехидрати.
Без нормален баланс на белтъчини, мазнини и въглехидрати не е възможно рационално, балансирано хранене. Но как да разберем как да постигнем това? Да отговорим на въпроса кога да включваме в менюто бързи въглехидрати без да навредим на фигурата си?

Каква е разликата между бързи и бавни въглехидрати?
Въглехидратите са главен източник на енергия за организма. И по това с каква скорост получаваме тази енергия се делят на бързи и бавни или прости и сложни.
Механизмът е прост. Когато в кръвта попада захар (главен компонент на въглехидратите) нивото на глюкоза в организма се повишава и чувстваме прилив на сили. А когато се понижи чувстваме – глад и вялост.
С бавните (сложни) въглехидрати двата процеса протичат бавно – нивото на захар в кръвта расте плавно (за 30-40 мин) и намалява бавно (около3-4 часа). Като резултат усещаме се сити и по-работоспособни.
С простите или бързи въглехидрати този процес е ускорен, ето защо шоколадовия сладкиш, който сме изяли ни дава бързо енергия (след 10-15 мин), която след това бързо (за около 2 часа) се изразходва. И след това отново ни се иска да ядем.

За да понижи захарта в кръвта помага инсулина. При употребата на бавни въглехидрати (ако сме изяли порция каша или зеленчуци) инсулин се отделя „по план“, без стрес за организма бързите въглехидрати карат организма да работи в авариен режим, да се отделя повече инсулин.
Има случаи в които бързите въглехидрати са полезни. Например когато трябва да се повиши бързо нивото на кръвната захар, след интензивна тренировка, след дълъг интервал (над 6 часа) без храна…

Продукти богати на бързи въглехидрати
Това са мед, различни сладкиши, продукти от бели брашна, сладки газирани напитки, сокове.
Всички плодове с малко съдържание на фибри като райска ябълка, грозде, диня, пъпеш, банани.
Плодовите сокове, прясно изцеден, фреш също са богати на въглехидрати. Структурата ум е такава, че захарта попада в кръвта буквално за минути.
Бързи въглехидрати съдържат и сушените плодове, по-висока е отколкото в пресните плодове. Като допълнение в процеса на приготвянето им често се използва и допълнителна обработка със захарен сироп (по-голямата част сушени плодове, които се предлагат в магазина са обработени по този начин). Затова плодови сокове и сушени плодове трябва да присъстват умерено в менюто, не трябва да се увличаме с тях, особено диабетиците.
Но стевия и някои други заместители на захарта не се отнасят към бързите въглехидрати. Тяхната сладост се придава от гликозиди – вещества от растителен произход, които не повишават нивото на глюкоза в кръвта.
Да определим какъв тип вуглехдрати съдържа даден продукт помага неговия
гликемичен индекс (ГИ)
колкото е по-висок, толкова по-бързо се усвоява захарта.

byrzi vyglehidrati
Бързи въглехидрати без вреда за фигурата
За да не дадат отражение бързите въглехидрати на вашата фигура спазвайте следните принципи
Правилно време – обичате сладко? Яжте го до обед. През първата половина на деня организмът по-лесно преработва захар, затова десерт може да си позволите само в първата половина на деня. Колкото по-близо е вечерта с толкова по-голяма вероятност ще се отразят на вашата фигура.
Правилна компания – фибри, пектин, белтъчини забавят усвояването на захарта. Затова търсете алтернатива на любимите лакомства. Домашно сладко, печени ябълки или сладкиш с извара са по-безопасни отколкото сметанова торта или понички с крем.
Две правила! И бързите въглехидрати няма да ви накарат да се притеснявате от вашето отражение в огледалото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории