Последни Рецепти
Последни Статии

Бързо кисело зеле

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Рязано зеле за бърза консумация

Нарязват се на ивици или на още по-дребно 3-4 зелки, почистени от външните листа и кочаните. Поспляват се леко, на вкус и след това се намачква, претрива се зелето.
С така приготвеното зеле се пълнят 3литрови буркани или се слага в малък бидон на терасата.

Варианта, който от години приготвям у дома за бързо зеле е следния:
3-4 зелки, около 1/2 кг моркови нарязанина тънки колелца или настъргани, 1 връзка листа целина, магданоз и няколко стръка копър. Всичко това се омесва добре и слагам в малък бидон на терасата. Отгоре поръсва с 203 ч.л. захар. Така приготвеното зеле използвам за слата, гарнитура и за готвене. Обикновено ми стига докато стане киселото зеле към средатана декември.

кисело зеле за бърза консумация, за салата и за готвене
Пикантно кисело зеле

2 зелки, окло 6 кг
4 -5 големи моркова
4 глави чесън
2 връзки копър
1-2 дафинови листа
сол на вкус
1,5 литра вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. оцет

Зелето се нарязва на ивици с ширина 3-4 см, прибавят се настърганите моркови, нарязаният копър.Приготвя се саламурата от водата, олиото, оцета и захарта,като се кипва за 2-3 минути. С още горещата саламура се заливат зеленчуците. Съдът се покрива с чист кърпа и така престоява на топло 3 дни.

На 4-тия ден зелето се прибира в буркани и се съхранява в хладилник.
Това зеле е перфектна салата за ракийка, става и за готвене

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории