Мъфини с тиква
Добави към моето меню
Мъфини с тиква
рецепта за вкусни мъфини или кекс с тиква
2 ч.ч. сварена и пюрирана тиква
2 ч. ч. брашно
50 г стафиди
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. джинджифил
2 яйца
4 с.л. олио
1/2 ч. ч. кисело мляко
6 с. л. захар (или мед)
1/2 ч. л. сода бикарбонат
Първо се разбъркват содата с киселото мляко и се изчаква, докато шупне. Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавя се олиотои се бърка около 2 минути. Накрая се сипват киселото мляко и содата и се разбърква още 1 минута.
Сухите съставки се смесват и разбъркват в купа.
Сварените тиквени парчета се пюрират, към тях се добавят яйчено-млечната смес и сместа със сухи съставки, и се разбърква добре.
Полученото течно тесто се пресипва във форма за муфини,тимбалчета или други подходящи купички и се поставят в тава. Заливат се с вода, която да покрие 1/3 от съда и се пекат на водна баня около 30-35 минути при температура 180 градуса.
Сервират се поръсени с пудра захар.
рецепта за мъфини с тиква, като това е сместа, която използам за приготвянето на любомото тиквено руло
Тиквени мъфини с канела
1 ч.ч. сварена и пюрирана тиква
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
орехи за поръсване
Тиквата се нарязва и се сварява на пара или в микровълнова фурна, може да се използва и печена тиква. Готовата тиква се пщрира.
Разбиват се захарта, яйцата имаслото. Прибавя се тиквата, прясното мляко и се разбърква добре. Добавя се пресятото брашно с канелата и бакпулвера.
Внимателно се разбърква с помощта на дървена лопатка, докато стане хомогенна смес. Разпределят се във форма за мъфини, предварително намазнени. Отгоре се поръсват с орехи.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 20-30 мин, до готовност.