Пиле с прясно зеле
Добави към моето меню
Пиле с прясно зеле
рецептата е класическа и толкова лесна и е толкова вкусна, с малки разлики я има в старите готварски книги или бабини тефтери.
1 пиле около 1,2 кг
1 зелка около 2 кг
2 с.л. олио,
5-6 домата или 3 с.л доматено пюре
1 връзка магданоз
10-12 зърна черен пипер и сол на вкус.
Пилето се изчиства, измива и нарязва на порции.
Зелето се изчиства, измива и се отстраняват от него твърдите части, а останалото се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага половината зеле, върху него пилешките парчета, а отгоре останалото зеле.
Овкусява се и се слагат настърганите на едро ренде домати, олиото и 2 ч.ч. вода. Слагат се зърната черен пипер и се вари около един час. Ако е необходимо, се долива още вода.
Когато е готово, яденето се наръсва със ситно нарязания магданоз.
Идея:
* рецептата може да се приготви и със свинско месо или телешко
* може да се приготви и в тенджера под налягане, за 25 – 30 мин
* може да се приготви и с кисело зеле, но тогава го пека във фурната
Не се готви така прясно зеле. Зелето като се нареже, трябва да се намачка много добре и да се осоли. Трябва да се задуши и да се добави червен пипер и чак тогава се добавя водата, пилето и доматите, а накрая като е добре сварено, трябва да се добави и малко лимонов сок.
😉
Благодаря за съветите
Лично аз не използваме сол от много години, режа зелето с ренде Бьорнер и го слагам в тенджера под налягане.
Баба го приготвяше точно, както вие сте го описали и става много вкусно.
Важното е когато се прави прясно зеле да стане точно на течност