Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при инсулт

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Диетите и здравословното хранене при профилактика на инсулт

Диетата е един от компонентите на профилактика на мозъчния инсулт и има много по-голямо значение, отколкото е прието да се смята. Статините (тип медикаменти) например оказват силно действие върху нивото на липидите на гладно. Те могат да намалят нивото им с 50-60% на гладно, а диетата с ниско съдържание на мазнини – само с 5-10%.

syrce zdrave 1

Резултатите от различни изследвания показват, че т.н. средиземноморска диета, която включва голямо количество полезни полиненаситени мазнини, зърнени храни, плодове и зеленчуци, т.е. все храни с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини, намалява риска от инфаркт с 60% в продължение на 4 години в сравнение с диетата, препоръчвана от Американската кардиологична асоциация. Този ефект почти 2 пъти надвишава ефекта на статините, наблюдаван в изследване, проведено от скандинавски специалисти, в което относителният риск от инфаркт на миокарда, при правилно хранене, в продължение на 6 г. намалява с около 40%.
Основният проблем обикновено се състои в това, че много пациенти имат неразпознат недостиг на витамин В12, изискващ назначаването на по-големи дози от него.
Несполучливи се оказват и опитите да се постигне положителен ефект чрез назначаването на хранителни добавки, съдържащи големи дози витамини Е и С и бета-каротин. Според много специалисти традиционните за средиземноморската диета големи количества плодове и зеленчуци дават на организма естествените антиоксиданти, от които той има нужда и резултатът е много по-добър, отколкото приемането им по изкуствен път

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории