Последни Рецепти
Последни Статии

Какаово масло

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

За ползите от какао и черен шоколад с високо съдържание на какао е казано много. Има един продукт, който се получава от зърната какао и който търсим върху етикета, когато избираме шоколад и добавяме в рецепти за домашни здравословни сладкиши.
Продукт, който е заел своето място в козметиката.

Какаово масло (cacao buter)
cacao buter
Какаовото масло е основна съставка на шоколада и на много козметични продукти

Какво представлява какаовото масло?
На стайна температура, какаовото масло е в твърдо състояние, разтапя се при температура близка до телесната – между 30 и 36 °C. То представлява стабилно, ядливо, растително масло от какаови зърна.

Производството започва от цели зърна, които се белят и ферментират. Над 50% от какаовите зърна са мазнини, а останалата част са влакнести твърди вещества. Целта е да се разделят мазнините от твърдите вещества.

Ползите от какаовото масло?
Източник на полезни мазнини. Какаовото масло се счита за една от най-стабилните мазнини. То е богато на омега – 6 и 9 мастни киселини, които са изключително полезни за организма.

Силен антиоксидант. Какаовото масло е натурален източник на антиоксиданти, които засилват дейността на имунната система, поддържат здраво сърцето, и повлияват възпалителните процеси.

Хидратант. Какаовото масло има емолиентни свойства, затова е чудесен хидратант за кожа и устни. То заключва водата в кожата, когато бъде нанесено. Бидейки натурален продукт, какаовото масло е изключително подходящо за чувствителна кожа.

kakao pix

За какво може да се използва какаовото масло?
Използва се в производството на всички видове шоколад – тъмен, млечен или бял.
Какаовото масло се използва във веганските диети като заместител на кравето масло.

Какаото влиза в състава на много хидратиращи кремове и лосиони. Подходящо е да се използва в кремовете за превенция на стрии по време на бременност. Чистото, органично какаово масло се абсорбира от кожата чудесно без никакви добавки.
Качествата на какаовото масло са такива, че може да се включва в козметиката за зимата и за лятото, като балсам за устни, подхранващ и хидратиращ крем, като масло за плаж…

Какаовите флавоноиди катехин и епикатехин повишават устойчивостта на кожата и когато се приемат вътрешно. Това е доказано с научни изследвания.
За да хванем хубав тен, е добре да хапваме натурален шоколад или да пием какао. И да използваме какаово масло за намазване на кожата, когато сме на плажа.
Растителни масла за хубав тен

– Съхранение Какаовото масло има дълъг срок на годност след производството поради голямото съдържание на антиоксиданти. То трябва да се съхранява на проветриво, сухо място с температура не по-висока от 25° C.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории