Последни Рецепти
Последни Статии

Кайсиеви ядки

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обичате ли кайсии? За съжаление техния период е кратък в началото на лятото. Затова през цялата година може да хапваме сушени кайсии, кайсиеви ядки, компот или домашно сладко от кайсии или да вдигнем наздравица с кайсиева ракия.
При приготвянето на всички тези неща с кайсии може да съберем ядки или да си купим от магазина пакетче с кайсиеви ядки. Те са вкусни. Ето какво още трябва да знаем за тях

apricot seed
Кайсиевите ядки са вкусно хапване. Помагат при рак, но може и да натровим с тях, защото съдържат цианид

Кайсиевите ядки – полезни и опасни
Кайсиевите могат да бъдат наречени супер храна. Те имат противоракови свойства. Но съединение в ядката се превръща в цианид, щом попадне в организма, и то до нива, които могат да ни навредят.

Кайсиевите ядки съдържат фибри, протеин и високи количества полезни мазнини. В проценти, мазнините представляват 50%, протеините – 25, а въглехидратите – около 8.
Те са с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които са от основно значение за здравето. Организмът не може да ги образува, затова те следва да се набавят от хранителния режим.

Има два основни типа есенциални мастни киселини – омега-6 и омега-3 мастни киселини. Те имат ключова роля по отношение на мозъчната функция нормалния растеж и развитие на тъканите. Мастните киселини също така стимулират кожата и растежа на косата, регулират метаболизма, поддържат здравето на костите и подпомагат репродуктивната система.

В кайсиевите ядки не се съдържат значителни количества витамини и минерали, като маслото от тях е богато на витамин E.

Кайсиеви ядки, както горчиви бадемови ядки, а също и ядките на вишни, череши, сливи са интересни от медицинска гледна точка, защото съдържат витамин В17, наричан още – лаетрил или амигдалин.
Витамин В17 е познат и под наименованието амигдалин (amygdalin).Открит е за първи път през 1830 г в горчивите бадеми. Изграден е от две захарни молекули – едната цианид, а другата бензалдехид.
В присъствието на определени ензими, амигдалин се разпада до три основни вещества – глюкоза, бензалдехид и хидрогенен цианид, последното от които е токсично в определени дози.

Лечебното действие на B17, съдържащ се в храните е свързано с облекчение на: артритни проблеми, ставни спазми и високо кръвно, главоболие, ставни и мускулни болки. Наред с това подобрява обменните процеси в организма.

Предлагат се и Хранителни добавки с витамин В 17, екстракт от кайсиеви ядки, 100% естествен Амигдалин. Този продукт се препоръчва след прилагане на традиционна химио и лъчетерапиям, както и за спомагателна употреба в диетата на лица с имунни заболявания.

Кайсиевите ядки в превенцията на рак
Според някои изследователи съединението амигдалин, което се намира в ядките на кайсията, може да помогне в борбата с раковите заболявания.
Когато се консумира, амигдалинът се преобразува в цианид, който представлява химическо вещество, криещо потенциална опасност за живота. Цианидът пречи на клетките в организма да използват нужния им кислород, което ги унищожава. Тъй като мозъкът и сърцето използват големи количества кислород, цианидът вреди на тях в по-голяма степен, в сравнение с другите органи.

Според данни на изследвания количеството от 0,5 – 3,5 мг цианид за килограм телесно тегло може да бъде потенциално опасно за живота. Оценено е, че консумацията на 50 – 60 кайсиеви ядки може да достави смъртоносна доза цианид, но отравянето с това вещество е вероятно да се случи и при много по-ниски нива.

Препоръчителен дневен прием: Горчиви кайсиеви ядки и бадеми трябва да се приемат сурови, за да има полза от тях. Дозата за деня, която се препоръчва е от 2-3 до 10 ядки на ден, приемани не на едно ядене, а на 3 пъти през деня. Препоръчва се да не се пие вода 1-2 часа след употребата им.

Специалистите от Европейския орган за безопасност на храните съветват да не се консумират повече от 20 мкг цианид за килограм телесна маса наведнъж. Това ограничава до консумацията на една кайсиева ядка за възрастни, а за децата дори и половин може да превиши препоръчителната доза.
В някои страни, като САЩ и Австралия са забранени за продажба като храна. Могат да се предлагат само за козметични цели.

Новини от 2020:
Според последни тестове и проучвания, проведени в турския университет „Тургут Йозал” в провинция Малатия, Източна Турция, показват, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак.
Според проучването горчивите кайсиеви ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите клетки, а това дава надежда на милиони пациенти, диагностицирани с рак по целия свят.
Заявявайки, че университетът е стартирал изследванията преди няколко години, представител на университета каза, че са започнали производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия, наречен “Кайзир” с патент, издаден от Турския патентен институт. По време на производствения процес ядките преминават през детоксикация – запазване на активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и изключване на цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака.

Новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.
Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.

Внимание цианкалий
Не се препоръчва да се ядат семена на ябълки, пъпеш, както и внимателно с бадеми и кайсиеви ядки, както и с ядките на праскови, вишни (също сорго и маниока) защото съдържат Циановодород. Под действие на ензими, които се намират в самото растение цианогенния глюкозид се превръща в Циановодород.
В горчиви кайсиеви ядки може да се съдържа около 40-76 мг на 1 кг продукт. Противоотровата е обикновената захар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории