Последни Рецепти
Последни Статии

Какво да ядат децата през зимата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

С приближаването на зимата, когато няма много свежи плодове и зеленчуци и слънце, трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на някои важни витамини и хранителни вещества за нашия организъм. Това е особено важно за децата, които растат и се развиват.
Дори да консумират здравословни храни, като риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни храни, в някои случаи децата се нуждаят от допълнителни добавки на Витамин D през зимата и омега-3 мастни киселини.
Освен че ги прави податливи на вируси и настинки, липсата на достатъчно витамини и минерали може да повлияе сериозно на растежа, както и на нервно-психическото и половото развитие на подрастващите.

Здравословно хранене на децата 3-6 години

childr-6
Здравословното хранене е от изключителна важност за здравето на децата.

С какво трябва да се хранят децата през зимата?
Отговор на този въпрос дава Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България на дискусия за здравословното хранене на подрастващите на 8 ноември 2018 г. в „Интер Експо Център” в София.
На дискусията присъстваха водещи специалисти и диатолози в областта на детското хранене. Експертите подчертаха, че най-често в детския организъм през зимата липсват витамини и минерали, което намалява имунитета и го правят податлив на вируси и настинки.

Zdravi i Silni ot malki
“Здрави и силни от малки”

„Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, създадена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. Консервираните, изсушени или замразени храни дават онези добри възможности в зимните месеци, които да компенсират недостига на важни витамини и минерали за здравето на подрастващите“, подчерта още Антоанета Божинова, изпълнителен директор на съюза.

Лекарите и специалистите по хранене препоръчват в менюто на децата през зимата да се включат повече сезонни, както и преработени местни плодове и зеленчуци. Техните безспорни предимства за здравето в студените дни и повишават имунната защита на детския организъм.

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическото здраве на децата
В доматите се съдържа един от най-силните антиоксиданти – ликопен, който е като истински щит и предпазва от вируси и настинки. Научните доказателства показват, че той се абсорбира най-добре от тялото, когато доматите са преработени.
Чушките, патладжаните, морковите и лукът са едни от най-богатите на витамини. В чушките има повече Витамин С от цитрусовите плодове, морковите правят зрението остро, а портокаловият сок съдържа достатъчни количества от така важният за здравите кости, зъбки и имунитета на децата Витамин D.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории