Кейк със сливи, орехи и шоколад
Добави към моето меню
Кейк със сливи, орехи и шоколад
Идея за сладкиш с есенно настроение – пресни орехи, сини сливи и шоколад – може да се поднесе със сутрешното кафе или като десерт
Продукти
500 г сини сливи
150 г краве масло
150 г захар
180 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
50 г шоколад натурален
3 яйца
150 г орехи
2 с.л. желе от френско грозде или каквато имате
Приготвяне
• Смесете захарта, яйцата, мекото краве масло, 150 г от орехите, нарязани на ситно и разбъркайте с лъжица или пасатор
• Добавете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте до получаване на гладко тесто
• Прибавете по-голяма част (оставете няколко около 10 сливи за отгоре) и начупения на парченца шоколад и разбъркайте
• В тавичка застлана с хартия за печене изсипете сместа и загладете. Отгоре подредете останалите сливи половинки и поръсете с орехови ядки
• Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност, около 40 мин – проверка по метода суха клечка да излезе суха
• Готовият кейк намажете с желе и нарежете на парчета