Кекс с тиква
Добави към моето меню
Кекс с тиква и орехи
рецепта за нещо вкусно – кекс с тиква, орехи, канела, овесени трици и фурми – дунапрено сладко и оранжево в зимния ден
2 ч.ч. печена тиква (сварена)
1/2 ч.ч. фурми, нарязани, без костилки
1 ч.ч. орехи, нарязани на ситно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. овесени трици
2 яйца
6 с.л. олио
1 ч.л. канела
1 ванилия
1 ч.ч. захар
* Яйцата се разбиват със захарта;
* Тиквата се претрива с вилица и се смесва с канела, ванилия, нарязаните на ситно фурми и се прибавя при разбитите яйца;
* Содата се прибавя към киселото мляко и се разбъква, налива се прясното и се добавя при яйчната смес;
* Лъжица по лъжица се прибавя брашното и овесените трици. Разбърква се и се добавят около 2/3 от нарязаните орехи;
* Сместа се изсипва в тава с диаметър 26 см, която е намазана тънко с олио и посипана с брашно;
* Отгоре се поръсва с останалите нарязани на ситно орехи. По-желание може да поръсите и с 50 гр черен школад, начупен на малки парченца;
* Кексът се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност, проверява се по метода на сухата клечка. Когато боднем клечката да излиза суха от кекса.
Поднася се нарязан на квадрати с чай, мляко или кафе